Košík je prázdný.
Do misky vložíme 1/2 hrnku chia semínek, 1/2 hrnku sezamových semínek, 1/2 hrnku slunečnicových semínek, 1/2 hrnku dýňových semínek, koření dle chuti (sůl, česnek, pepř, oregáno, sušená rajčata, možno sekané mandle…), hrnek vody.
Promícháme a necháme 10 minut odstát, aby se nám vše spojilo.
Rozehřejeme troubu na 160 stupňů, na plech rozložíme pečící papír, na který směs rozetřeme a necháme péci cca 30 minut. Poté je nakrájíme na obdélníky, obrátíme a dalších 30 minut pečeme z druhé strany, aby byly krásně křupavé.
Do misky nastrouháme očištěnou mrkev, ze které vymačkáme vodu. Přidáme lučinu, zakysanou smetanu a nasekané mandle.
Dochutíme pepřem, případně česnekem a citronovou šťávou. Rozmícháme a před podáváním ozdobíme čerstvou pažitkou.
Mák je malý, avšak často opomínaný přírodní lék. Malá olejnatá semínka maku jsou plná vitamínů, minerálů a prospěšných látek, jež mají úžasný vliv na naše zdraví.
Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné rostoucí převážně v subtropech, a to v Kalifornii (70% světové výroby), Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, Španělsku a na Balkáně.
Chia semínka sice nemají tolik léčivých účinků jako ostatní bylinky, ale za to jsou velmi výživná. A právě bohatý jídelníček je základem pevného zdraví.
Slunečnice jsou první z rostlin pěstované na území Spojených států. Jsou využívány severoameričany již přes pět tisíc let jako zdroj potravy a surovina pro výrobu oleje. Části rostlin jako kořeny či stonky se využívají k různým účelům, např. zdroj přírodního pigmentu barviva, ale korunní plátky slunečnic jsou pro člověka považovány za jedovaté.
Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné rostoucí převážně v subtropech, a to v Kalifornii (70% světové výroby), Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, Španělsku a na Balkáně.
Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné rostoucí převážně v subtropech, a to v Kalifornii (70% světové výroby), Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, Španělsku a na Balkáně.
Napsat komentář