Mandle

Filtr zboží podle velikosti baleníVše1.000 gramů500 gramů200 gramů

Mandle

Sladké přírodní, solené, pražené či uzené – mandle jsou pro svou jemnou máslovou chuť a velké množství pozitivních účinků na lidské zdraví jedním z nejčastěji zastoupených ořechů na našich stolech.

Málokdo si bez mandlí dokáže představit vánoční cukroví. I v průběhu celého roku jsou však perfektní svačinkou, která zasytí, skvěle chutná a dodá energii, a to obzvlášť ve spojení se sušeným ovocem. Domácí granolu či ovesnou kaši krásně provoní a obohatí o důležité vitaminy a minerály, k dokonalosti mandle dotáhnou také různé asijské pokrmy a omáčky. Velké oblibě se těší také v raw a veganském jídelníčku – z mandlí lze připravit velmi chutné mléko, máslo i sýry, z mandlové moučky lze připravit takřka jakékoliv těsto, na pizzu i na dezerty. Mandlové plátky jsou pak ideální pro zdobení dezertů. Z mandlí se vyrábí také mnoho druhů alkoholu a celosvětově oblíbený marcipán. Mandle jsou bezlepkové a neobsahují laktózu, jsou tedy vhodnou alternativou i pro osoby s intolerancí. Nejzdravější je konzumace i se šlupkou, která obsahuje většinu antioxidantů. Minerály a vitaminy se z mandlí nejlépe vstřebají, pokud je necháte přes noc namočené ve vodě.

Mandle pro vaše zdraví

Zařazení mandlí do každodenního jídelníčku bychom doporučili každému, kdo touží po zdravé pleti, vlasech, nehtech a kostech, a také všem, kteří chtějí zhubnout, bojují s hladinou krevního cukru nebo chtějí něco udělat v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění a Alzheimerovy choroby. Mandle totiž obsahují až 50 % tuku, zejména mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, které mají moc zlepšit mozkovou aktivitu a posílit paměť.

Mandle obsahují až 20 % bílkovin a vlákninu, díky čemuž skvěle zasytí, dodají energii a podpoří svalový růst. Díky vysokému obsahu hořčíku – 300 mg na 100 g – pomáhá konzumace mandlí při únavě a stresu a také pomáhá odbourávat „špatný“ LDL cholesterol. Vápník obsažený v mandlích je skvělou prevencí proti demineralizaci kostí, železo pomáhá při chudokrevnosti. Mandle jsou také bohatým zdrojem draslíku, zinku, vitaminů B a E a dalších antioxidantů chránících zdraví vašich cév, srdce a přispívajících k regeneraci buněk.

Jak se pěstují mandle

Mandle jsou semena plodu mandloně obecné, takzvaného mandlovníku. Tomuto stromu se nejlépe daří v subtropickém pásmu, pěstuje se zejména v U.S.A. Krásné bílé a růžové květy však můžete obdivovat i na nejednom mandlovníku také u nás na Moravě. Existuje přibližně 30 druhů mandlí, a to sladkých a hořkých. Hořké mandle však slouží jen k dalšímu zpracování, ne k běžné konzumaci. Naše dodavatele mandlí jsme dlouho vybírali a ověřovali, abychom vám vždy mohli nabídnout jen ty nejchutnější a nejčerstvější kousky v prémiové kvalitě.