Slunečnice

44 

Quick Overview

Slunečnice jsou první z rostlin pěstované na území Spojených států. Jsou využívány severoameričany již přes pět tisíc let jako zdroj potravy a surovina pro výrobu oleje. Části rostlin jako kořeny či stonky se využívají k různým účelům, např. zdroj přírodního pigmentu barviva, ale korunní plátky slunečnic jsou pro člověka považovány za jedovaté.

Katalogové číslo: - Kategorie: , Štítky: , , , , , , ,
Nutriční
hodnoty
Ve 100 gramech: Energie 2445kJ/584kcal, Bílkoviny: 20,8g, Sacharidy: 20g (z toho cukry 2,6g), Tuky: 51,5g (z toho nasycené mastné kyseliny 4,5g), Vláknina: 8,6g, Sodík: 0,006g.
Živiny
Vitamíny B, vitamín E, draslík, železo, hořčík, selen, zinek, vápník, fosfor, esenciální kyseliny, vláknina.
Doporučená dávka
Pro dospělé: Energie 584 kcal. Cukry: 2,6g. Tuky: 52g z toho nasycené mastné kyseliny: 4,5g. Sodík: 0,009g.
Složení
Slunečnicová semena loupaná
Skladování
Slunečnicová semena skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70% v místnosti, kde nebudou vystaveny slunečním paprskům.
Země původu
Bulharsko