Objevte sílu skrytou v kokosovém ořechu aneb Vše, co byste měli vědět o kokosu a zdraví

Objevte sílu skrytou v kokosovém ořechu aneb Vše, co byste měli vědět o kokosu a zdraví

Kokosový ořech, kterému se podomácku neřekne jinak než kokos, je oblíbená pochoutka. V minulosti si ho většina lidí automaticky spojila především s exotickými koktejly a sladkými dezerty. A samozřejmě s vynikajícím vánočním cukrovím. Zajímavá byla především jeho specificky svěží exotická chuť. V současnosti je kokosový ořech a jeho obsah zmiňován hlavně v souvislosti s blahodárnými na lidský organismus. Oceňovaná je v tomto směru především kokosová voda a dužina, ze které se vyrábí hlavně mléko a lisuje olej. Mimo potravin bývají výtažky z kokosu obsaženy také v tělové kosmetice či přírodních zubních pastách. Co se však týče použití použití kokosového oleje jakožto náhražky ústní vody, v tomto směru zřejmě nemá vůbec žádný význam.

Kokosový ořech je největší semeno na světě

Kokosový ořech není ořech. Překvapuje vás to? Snad pro svou velikost a tvar jej tak nějak samozřejmě řadíme do skupiny ořechů. Je to však omyl. Pod názvem kokosový ořech se skrývá největší semeno na světě. Z botanického hlediska jde o peckovici.

Kokosy potřebují celý rok na to, aby plně dozrály, přesto kokosové palmy v tropech kvetou až 13× za rok. Jedna palma tak dosahuje minimální úrody cca šedesáti kokosů. Průměrná velikost je 20 – 30 cm, váha kolem 2,5 kg. Vodu z mladého kokosu si můžete vychutnat už po šesti až osmi měsících zrání. Mladé kokosy jsou charakteristické zelenou slupkou. V obchodech je poznáte podle specificky osekaného kónického tvaru.

Kokosový ořech

Voda z mladého kokosu je přírodní iontový nápoj

Oproti klasickým iontovým nápojům, které nabízejí běžně ve fitku nebo ve specializovaných prodejnách na doplňky stravy pro sportovce, má čerstvá kokosová voda hned několik výhod. Má příjemně nasládlou chuť i bez přidaného cukru, nedráždí žaludek, podporuje trávení a rychle dodává tělu nejen tekutiny, ale také lehce vstřebatelné proteiny minerály a vitamíny, které pomáhají tělu regenerovat po cvičení nebo jiném vyčerpání organismu. Navíc posiluje mozkovou činnost.

Kokosová voda může svým složením zastoupit krevní plazmu

Kokosové mléko

Ve svých domovských oblastech bývají kokosy často označovány za stromy života. Kdybyste se dostali do krizové situace s akutním nedostatkem potravy, jsou to právě tato obří semena, která vám poskytnou unikátní komplex všech elektrolytů, vlákniny a proteinů. Podpoří tím imunitní systém a celkovou vnitřní rovnováhu v těle. Díky tomu může kokosová voda také sloužit jako plnohodnotná náhrada krevní plazmy. Kousek dužiny z kokosu byl velmi vzácným zbožím v dřívějších dobách ve věznicích. Právě z důvodu hladomoru či velmi špatné stravy.

Kokosová voda chrání, ale i pomáhá při dehydrataci

Kokosová voda je ideálním nápojem při dehydrataci. Její složení umožňuje tělu absorbovat ji

rychleji než ostatní tekutiny, aniž by se vám dělalo špatně. I to je důvod, proč je doporučována k rozumnému užívání také těhotným a kojícím ženám. Stačí jedna sklenička denně. Dodává matce i plodu živiny a podporuje správný vývoj dítěte. Je lehce stravitelná a chrání oba před mikroby, plísněmi a viry stejně, jako to po porodu dělá mateřské mléko. Podporuje také jeho tvorbu.

Jak prospívá kokos našemu zdraví

Kokos ve všech svých podobách obsahuje proteiny, cukry, nasycené tuky, některé vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B3) vápník, hořčík, křemík fosfor, síru, draslík a chlór spolu s vitamínem C. Toto jedinečné složení dodá nejen spoust energie, ale blahodárně působí na správné množství inzulínu v krvi i hladinu cholesterolu. Podporuje léčbu rakoviny a zmírňuje její nežádoucí projevy. Ničí plísňové bakterie, pomáhá při střevních či urologických potížích. Vyživuje pokožku, regeneruje ji, zpomaluje známky strnutí a čistí pleť.

Kokosový olej

S konzumací kokosového oleje opatrně

Kokosový olej je jedním z nejdiskutovanějších produktů vyráběných z kokosové dužiny vůbec. Někdo ho považuje za další z tzv. superpotravin, jiní za čistý jed. Pravdou je, že mnohé výzkumy prokázaly, že kokosový olej superpotravinou rozhodně není a považovat jej za něco zdravějšího než jiné tuky také nelze. P

Podle výživových specialistů je zcela nevhodné nahradit veškeré tuky přijímané ve stravě jen tím kokosovým. Jde spíše o módní a drahou variantu rostlinného oleje, jenž by se měla využívat jen občas. Problémem je naprostá absence zdravých tuků a naopak vysoký obsah škodlivých nasycených kyselin. Mimo specifické chuti, která dobře doplňuje některá jídla, tak nemá téměř žádný jedinečný výživový přínos pro člověka, ve vztahu k ostatním rostlinným olejům. Proto ho v jídle používejte spíše jako občasnou změnu než permanentní přísadu. Mnohem větší přínos má kokosový olej na uvolnění svalů v rámci masáží. Mimo jiné i proto, že se skvěle vstřebává.

  • 17 88 

    Kokos patří mezi vydatný zdroj energie, který se používá jako pochutina, ale i pro lisování kokosového oleje. Kokos je zdrojem i kokosové mouky a je základní potravinou pro velkou část světové populace. Používá se také v kosmetice ve sprchových gelech, vůních i tělových mlécích. Do našich končin se dostanou ořechy již v přezrálém stavu a kokosová šťáva je vstřebaná do dužiny.

  • 162 814 

    Madadamiové ořechy – správně peckovice, jsou původem z Austrálie patří mezi ořechy s největším obsahem tuků (až 80%) a současně patří k nejdražším. Stromy, na kterých makadamové ořechy rostou, dosahují výšky až dvanáct metrů.

Kokosový olej zlepšuje kvalitu vlasů i pokožky

Kokosový olej vyzkoušejte jako podporu při léčbě vyrážek a jizev, ale také chronických ekzémů. Zklidňuje pokožku také při spáleninách od slunce. Působí jako prevence proti vráskám, zvlhčuje rty a chrání je i v zimním počasí. Při dlouhodobějším používání přípravků na vlasy s obsahem kokosového oleje se zbavíte problému s vypadávání vlasů, dodáte jim chybějící lesk. Zároveň tyto přípravky zvláční a vyživí vlasovou pokožku. Zajímavostí je, že kokosový olej odpuzuje vši.

Kokosový olej a hubnutí

Mnoho lidí propadlo představě, že díky kokosovému oleji rychle a zdravě zhubnout. Považují jej za přírodní zázrak a nedají na něj dopustit. Pravdou je, že kyselina laurová, která je v kokosovém oleji obsažena, skutečně pomáhá ke zvýšení energetického výdeje organismu, ovšem nesmíme zapomínat na vysoký obsah nasycených mastných kyselin – a ty zdravé nejsou. Raději proto při hubnutí vyzkoušejte jiné potraviny, na kokosový olej se rozhodně nespoléhejte.

Jak snadno a rychle otevřít kokos?

Otevření kokosu se jeví jako nadlidský úkol. Přitom jde o poměrně jednoduchou záležitost. Jen musíte vědět, jak na to… Pokud nemáte po ruce svěrák, vrtačku a pilku, chopte se nebozezu či vývrtky na vínu. S těmito nástroji bez problémů vyvrtáte otvory do skořápky v místě tří hladkých skvrn. Až z kokosu slijete vodu, prázdný ořech vložte na cca 15 min. do trouby vyhřáté na 200 °C. Jakmile ho vyndáte (nezapomeňte si nasadit rukavice nebo kuchyňskou chňapku), slupka pukne jako nic. Dužinu můžete zkonzumovat teplou (chutná skvěle!) i studenou. Případně ji nastrouhat a využít později.

Kokosové mléko je výrobek z kokosu nikoli jeho tekutý obsah

Kokosové mléko je produkt z dužiny zralých hnědých kokosů. Ta se rozmixuje s horkou vodou nebo s kravským mlékem, a nechá se zhruba půl hodiny odpočívat. Následně se tekutina přecedí přes plátno, podobně jako při výrobě domácího sýra. Tímto procesem tekutina převezme množství tuků a dalších látek z dužiny.

Nyní již víte, co zázračného se v kokosovém ořechu skrývá. Dopřejte si ho jen tak, třeba v podobě strouhaného kokosu, nebo se inspirujte následujícím receptem.

Sladké kokosové kuličky z červené řepy

Suroviny:

Červenou řepu povaříme v celku cca 40–60 minut tak, aby změkla. Poté ji slijeme, necháme vychladnout a oloupeme. Následně nastrouháme na hrubé straně struhadle. Takto připravenou červenou řepu spolu s kokosem, javorovým sirupem, rozšlehanými vajíčky a skořicí, důkladně promícháme ve větší míse a postupně přidáváme 2/3 nasekaných ořechů, tak abychom vytvořili těsto a z něj požadované kuličky. V hlubší pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje a kuličky, cca o průměru 3–4 cm, pomalu osmažíme dozlatova. Hotové kuličky nechte chvíli odmastit na papírové utěrce. Servírujte s bílým jogurtem a posypte zbytkem ořechů.

  • 17 88 

    Kokos patří mezi vydatný zdroj energie, který se používá jako pochutina, ale i pro lisování kokosového oleje. Kokos je zdrojem i kokosové mouky a je základní potravinou pro velkou část světové populace. Používá se také v kosmetice ve sprchových gelech, vůních i tělových mlécích. Do našich končin se dostanou ořechy již v přezrálém stavu a kokosová šťáva je vstřebaná do dužiny.

  • 88 2220 

    Pistácie pravá – řečík pistáciový neboli pistácie, je malý strom z čeledi ledvinovníkovité, jehož původní oblast rozšíření je ve střední Asii a na Blízkém východě.

  • 73 366 

    Kešu jádra pražená obsahují hodně karotenů, který dobře působí na kůži, sliznice i oči. Mají vysoký obsah železa a vitamínu C, která je prospěšná při chudokrevnost a posilování imunity.

Co obsahuje 100 g kokosové dužiny (nutriční hodnoty a složení)

Energetická hodnota1,480 kJ (354 kcal)
Sacharidy15.23 g
cukry6.23 g
vláknina9 g
Tuky33.49 g
nasycené29.698 g
mononenasycené1.425 g
polynenasycené0.366 g
Bílkoviny3.33 g
tryptofan0.039 g
threonin0.121 g
isoleucin0.131 g
leucin0.247 g
lysin0.147 g
methionin0.062 g
cystin0.066 g
fenylalanin0.169 g
tyrosin0.103 g
valin0.202 g
arginin0.546 g
histidin0.077 g
alanin0.170 g
kys. aspargová0.325 g
kys. glutamová0.761 g
glycin0.158 g
prolin0.138 g
serin0.172 g
VitamínymnožstvíDDD (v %)
thiamin (B1)0.066 mg6,00%
riboflavin (B2)0.020 mg2,00%
niacin (B3)0.540 mg4,00%
kys. pantotenová (B5)0.300 mg6,00%
vitamin (B6)0.054 mg4,00%
foláty (B9)26 μg7,00%
vitamin C3.3 mg4,00%
vitamin D0 μg0%
vitamin E2.4 mg2,00%
vitamin K0.2 μg0,00%
MinerálymnožstvíDDD (v %)
vápník14 mg1,00%
měď0.435 mg22,00 %
železo2.43 mg19,00%
magnesium32 mg9,00%
mangan1.500 mg71,00%
fosfor113 mg16,00%
draslík356 mg8,00%
selen10.1 μg14,00%
sodík20 mg1,00%
zinek2.2 mg12,00%

Published by

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *