Pistácie – výživová bomba

Pistácie – výživová bomba

Když se řekne pistácie, většina lidí si jako první vybaví lahodnou točenou zmrzlinu zelené barvy, která příjemně osvěží léto. Pistácie však umí příjemně ozvláštnit i spoustu dalších jídel. Navíc skvěle chutnají i samy o sobě. Jedná se o další ze skupiny „super oříšků“, které si můžete hojně dopřávat kdykoliv máte příležitost. Protože když mlsat, tak zdravě!

Výživová bomba z bujně rostoucího keře

Řečík pistáciový, známý také pod jménem pistácie pravá, má svoji domovskou oblast ve střední Asii a na Blízkém východě. Pro kvalitní úrodu těchto oříšků jsou ideální suché až polopouštní podmínky. Plody pistácií mají béžové skořápky, které jsou na keřích v hroznovém seskupení a chrání je před vnějším poškozením. Když dozrají, samovolně puknou, proto je známe v pootevřené formě. Ty, co zůstanou zavřené, neměly správné podmínky pro vývoj, proto bychom je ani neměli jíst.

Praskání plodů při dozrávání i dnes přispívá k romantické atmosféře v oblastech, kde je pěstují. A tak není divu, že z keře, který byl nejprve na úrovni plevele, ochutnali obyvatelé i jeho oříšky už 6000 let před naším letopočtem. V podstatě náhodou tak našli vynikající zdroj vitamínů a minerálů.

Pistáciový keř

Nejvýznamnějšími producenty pistácií jsou Írán, Spojené státy, Turecko, ale také v Čína, Sýrie a Řecko. Přestože jsou pistácie považovány za nejnízkokaloričtější oříšky, je to právě jejich obsah tuků v poměru s nízkým obsahem vody, proč jsou pistácie při přepravě a skladování ve velkém množství ohroženy samovolným požárem.

  • 148 3720 

    Jádra pistácií vyloupaná surová jsou výborným zdrojem bílkovin, proteinů, sacharidů, uhlohydrátů, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa. Doporučuje se konzumace v kombinaci s ovocem a zeleninou bohatou na vitamín C, který zvyšuje absorpci železa ve střevech.

  • 88 2220 

    Pistácie pravá – řečík pistáciový neboli pistácie, je malý strom z čeledi ledvinovníkovité, jehož původní oblast rozšíření je ve střední Asii a na Blízkém východě.

  • 53 267 

    Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné rostoucí převážně v subtropech, a to v Kalifornii (70% světové výroby), Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, Španělsku a na Balkáně.

Proč si pohlídat kvalitu?

Pistácie nakupujte jen u spolehlivého prodejce, který dbá na jejich kvalitu. V případě nesprávného zpracování či uskladnění mohou oříšky plesnivět. Z plísně rodu Aspergillus se do nich dostávají jedovaté aflatoxiny, u kterých byly prokázány silné karcinogenní účinky. Plesnivým pistáciím se proto rozhodně vyhněte!

Pistácie mají až 4× méně kalorií než ostatní oříšky

Nejčastějším argumentem proti konzumaci veškerých oříšků je obava z přibývání na váze, díky vysokému obsahu tuku. Jedná se však o tělu prospěšný a potřebný tuk, který navíc vyvolává pocit sytosti, takže ořechů nikdy nesníte tolik, aby vás ohrožovaly v udržování přiměřené hmotnosti. Mnohem více záleží na tom, jak je kombinujete s ostatními potravinami a v jakém stavu je konzumujete. Kalorie jim přidává čokoláda, kombinace se sladkými dezerty, ale také sůl.

Čím naše tělo i psychiku zelené oříšky obohacují?

Pistácie v sobě ukrývají unikátní spojení bílkovin (20 %), tuků (cca 60 %), vitamínů A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E a K. Dále pak minerální látky jako železo, hořčík, vápník, zinek, fosfor, mangan, selen, měď, draslík a množství antioxidantů. Tato pestrá směs důležitých látek posiluje imunitu,

psychickou odolnost i nervový systém. Pistáciové oříšky snižují krevní tlak a škodlivý cholesterol, pomáhají s chudokrevností, podporují správnou činnost srdce a průchodnost cév. Diabetikům dodají energii a zároveň vyrovnávají hladinu cukru v krvi. Posilují kosti, vlasy i nehty. Poskytují přirozenou ochranu pokožce i oční sítnici před UV zářením. To však neznamená, že nahradí opalovací krémy a sluneční brýle. Jsou účinnou prevencí proti rakovině a riziku krevních sraženin.

Pistáciové oříšky

Pistáciové oříšky vykouzlí úsměv na tváři nejen chutí

Největší zbraní proti stresu je hořčík, kterého jsou oříšky obecně, stejně tak i pistácie, vynikajícím dodavatelem. Psychická odolnost je výrazně ovlivňována únavou. Pistácie mají povzbuzující účinky na organismus jako celek. Podporují myšlení, neurologický systém a dodají energii ve snadno vstřebatelné formě, která navíc podporuje trávení. Mít po ruce pár pistácií se jednoznačně vyplatí.

Na muže působí i jako afrodiziakum.

Věnujte pozornost intenzitě jejich zelené barvy, čím jsou zelenější, tím kvalitnější. Působí-li plody vysušeně či zdeformovaně určitě je raději vyhoďte, stejně jako ty zcela zavřené.

S čím vám budou pistácie chutnat nejvíce?

Svou specifickou chutí pistácie pozvednou v podstatě jakýkoliv lehký ovocný dezert, přidat je můžete také do mléčných koktejlů, ovocných či zeleninových salátů. Vyrobit lze i pistáciové máslo.

Tady je pár tipů na skvělé pistáciové dobroty.

Medový kuskus s mandarinkami

Ingredience:

· 300g celozrnný kuskusu

· 2 čajové lžičky tekutého medu + 1 polévková lžíce na zdobení při servírování

· 1 polévková lžíce kokosového oleje

· čtvrt polévkové lžíce mleté skořice

· 100 g sušeného ovoce

· 2 mandarinky

· 100 g pistácií

· 40g vlašských ořechů (či jiných na dozdobení)

Do mísy dejte kuskus, 2 lžičky medu a skořici. Zalijte cca 300 ml vroucí vody, zamíchejte a chvíli nechte nasáknout. K takto připravenému kuskusu přidejte sušené ovoce, jednotlivé měsíčky mandarinek a nahrubo posekané pistácie. Následně si rozehřejte kokosový olej se lžičkou medu a před servírováním kuskus lekce zakápneme vzniklou směsí. Ozdobte čerstvou mátou a posypem z vlašských či jiných ořechů.

  • 148 3720 

    Jádra pistácií vyloupaná surová jsou výborným zdrojem bílkovin, proteinů, sacharidů, uhlohydrátů, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa. Doporučuje se konzumace v kombinaci s ovocem a zeleninou bohatou na vitamín C, který zvyšuje absorpci železa ve střevech.

  • 88 2220 

    Pistácie pravá – řečík pistáciový neboli pistácie, je malý strom z čeledi ledvinovníkovité, jehož původní oblast rozšíření je ve střední Asii a na Blízkém východě.

  • 53 267 

    Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné rostoucí převážně v subtropech, a to v Kalifornii (70% světové výroby), Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, Španělsku a na Balkáně.

Pečené meruňky s jogurtem

Použijeme:

· 400 g jogurtu (optimálně s obsahem 3,5 % tuku)

· 150 g vypeckovaných meruněk

· 2 polévkové lžíce nahrubo nasekaných pistácií (cca 20 g)

· 2 lžičky medu (možno i vynechat)

Troubu rozehřejte na 175°C. Meruňky rovnoměrně naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do předehřáté trouby na 15-18 minut. Připravený jogurt rozdělte do misek a do každé přidejte pečené meruňky, polijte medem, posypte pistáciemi a podávejte.

Ovocný salát s pistáciemi

1 porce se skládá z:

· 1 hrsti polníčku

· 3 – 4 jahod (záleží na velikosti)

· 1 hruška

· 1 hrst pistácií (nesolené, nepražené)

· 2 lžíce konopného semínka

Polníček jemně opláchněte a vložte do mísy. Přidejte nakrájené očištěné ovoce a konopné semínko. Vše dobře promícháme, případně ověžte pár kapkami citronové šťávy.

Fenyklový salát s pistáciemi

Suroviny:

· 2 ks fenyklu

· 1 menší červená cibule

· 3 snítky kopru

· 60 ml olivového oleje

· šťáva z půlky citrónu

· 1 čajová lžička medu

· sůl a pepř

Fenykl omyjte a nastrouhejte na velmi tenké plátky. Cibuli oloupejte a také nakrájejte na tenké plátky a obojí dejte do mísy. Pistácie a stejně tak i snítky kopru nasekejte nahrubo a přidejte k fenyklu a cibuli. Mimo hlavní ingredience do salátu smíchejte olej med, citronovou šťávu i koření a přelijte přes salát. Následně vše důkladně propojte a podávejte.

Těstoviny s pistáciemi a sušenými rajčaty

Potřebujeme:

2 cibule

3 dl suchého bílého vína

100 g strouhaného parmazánu

100 g pistácií

75 g sušených rajčat naložených v olivovém oleji

čerstvě nasekanou nať z petržele

1 nadrobno nakrájený česnek

2 polévkové lžíce olivového oleje

1 polévkovou lžíci mouky

1 polévkovou lžíci sušené bazalky a oregana

1 balíček těstovin z tvrdé pšenice

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a nechejte na pánvi zesklovatět. Poté přihoďte nakrájený česnek, promícháme a asi minutu smažte. Přisypejte lžíci mouky, vše zalijte vínem a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte nasekané pistácie, rajčata, bazalku, oregano a nasekanou petržel. Promíchejte a nechte znovu povařit. Klasicky uvařené těstoviny s takto připravenou omáčkou, podávejte na předehřátých talířích posypané čerstvou natí petržele a strouhaným parmezánem.

Jak vidíte, způsobů jak si vychutnat tyto skvělé oříšky, je spousta. Najděte si ten svůj, který vám nejvíce vyhovuje. Vylepšit si každý den pár oříšky, nejen pistácií, je to ten nejjednodušší způsob, jak udělat něco pro sebe.

  • 148 3720 

    Jádra pistácií vyloupaná surová jsou výborným zdrojem bílkovin, proteinů, sacharidů, uhlohydrátů, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa. Doporučuje se konzumace v kombinaci s ovocem a zeleninou bohatou na vitamín C, který zvyšuje absorpci železa ve střevech.

  • 88 2220 

    Pistácie pravá – řečík pistáciový neboli pistácie, je malý strom z čeledi ledvinovníkovité, jehož původní oblast rozšíření je ve střední Asii a na Blízkém východě.

  • 53 267 

    Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné rostoucí převážně v subtropech, a to v Kalifornii (70% světové výroby), Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, Španělsku a na Balkáně.

Co obsahuje 100 g pistáciových oříšků (nutriční hodnoty a složení)

Energetická hodnota ve 100g pistácií

Energetická hodnota 2,351 kJ (562 kcal)
Sacharidy 27.51 g
cukry 7.66 g
vláknina 10.3 g
Tuky 43.39 g
nasycené 5.556 g
mononenasycené 28.820 g
polynenasycené 13.744 g
Bílkoviny 20.27 g

Vitamíny ve 100g pistácií

Vitamíny množství DDD (v %)
vitamin A ekvivalent lutein
zeaxantin 1205 μg
thiamin (B1) 0.87 mg 76,00%
riboflavin (B2) 0.160 mg 13,00%
niacin (B3) 1.300 mg 9,00%
kys. pantotenová (B5) 0.52 mg 10,00%
vitamin (B6) 1.700 mg 131,00%
foláty (B9) 51 μg 13,00%
vitamin B12 0 μg 0%
vitamin C 5.6 mg 7,00%
vitamin D 0 μg 0%
vitamin E 2.3 mg 15,00%
vitamin K 13.2 μg 13,00%

Minerály ve 100g pistácií

Minerály množství 11,00%
vápník 105 mg 4%
železo 3.92 mg 30,00%
magnesium 121 mg 34,00%
mangan 1.2 mg 57,00%
fosfor 490 mg 70,00%
draslík 1025 mg 22,00%
zinek 2.2 mg 23,00%

Published by

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *