Mandle – zdravá superpotravina s dokonalou chutí

Mandle – zdravá superpotravina s dokonalou chutí

Patříte-li k zastáncům názoru, že co je zdravé, nemůže být příliš dobré, mandle vás spolehlivě přesvědčí, že to není pravda. Oblíbený druh „oříšků“ (ve skutečnosti jde o semena mandloně obecné) jsme běžně zvyklí mlsat syrové – namočené i pražené, rádi je vydloubáváme z vánočky či perníku a tvoří přímo famózní kombinaci s kvalitní hořkou čokoládou s vysokým obsahem kakaa. Ve všech těchto svých podobách jsou hotovým elixírem života pro podporu zdravého fungování prakticky celého těla.

Mandle nejsou oříšky, ale semena ovocného stromku

Mandle sice dáváme do jednoho pytle s oříšky, ale ve skutečnosti jde o semena mandloně. Její plody jsou peckovice (stejně jako např. meruňky či broskve, jimž je mandloň příbuzná), se zeleným chlupatým povrchem, uvnitř kterých se skrývá nám známa pochutina.

V praxi se setkáváme se dvěma druhy – hořkými a sladkými mandlemi. Hořké se nejčastěji lisují a získaný mandlový olej se využívá jako dochucovadlo potravin a likérů. Jinak jsou nepoužitelné. Pouze při výrobě oleje z nich lze odstranit kyselinu kyanovodíkovou a další toxické látky. Sladké mandle, které všichni důvěrně známe a rádi konzumujeme, jsou díky svému obsahu již odpradávna považovány za „magické“. Nejen Římané je přidávali ke svatebním darům jako symbol plodnosti.

Deset mandlí denně zpomalí stárnutí od hlavy až po nehty na nohou

Doporučená denní dávka je cca jedna hrst mandlí. Pokud jíte mandle nebo jiné oříšky denně, nepřekračujte cca 10 kusů denně.

Toto množství obsahuje: vlákninu, bílkoviny, tuk (polovinu hmotnosti), vitamín E a B2, mangan, hořčík, měď a fosfor.

Pochutnávejte si na nich nejlépe v syrovém stavu i s hnědou slupkou. Obsahuje totiž velké množství antioxidantů. Ty zabraňují stárnutí, ale také vzniku a rozvoji civilizačních chorob, jako jsou např. rakovina či Alzheimerova choroba. Doporučenou hrstku mandlí si dopřávejte klidně během celého dne, předejdete tím těžkému pocitu v žaludku.

Mandle si samozřejmě můžete dát i najednou, záleží pouze na vaší chuti a apetitu. Pražení ani kombinace s čokoládou či jinými lahůdkami jejich účinek nesnižuje, jen z nich udělají kalorickou bombu. I jejich jinak prospěšné tuky tak na sobě poznáte.

Na co všechno mandle působí

Díky svému složení posiluje toto malé slzičkovitě tvarované semínko naše vlasy, zuby, nehty i kosti. Čistí pleť, pomáhá s tlakem, chudokrevností, zácpou i cukrovkou. Pojďme se však podívat podrobněji na to, kde a co ovlivňuje.

Podporují myšlení a další mozkové činnosti

Látky riboflavin a L-karnitin obsažené v mandlích podněcují mozek ke zvýšené aktivitě a dokonce budují nové nervové dráhy. Proto jsou považovány za účinnou prevenci proti Alzheimerově nemoci či jiným formám získané demence. Pozitivně působí i na celý nervový systém.

Upravují cholesterol v krvi, regulují tlak a udržují srdce a cévy v kondici

Přidáním mandlí do svého jídelníčku vyrovnáte hladinu cholesterolu v krvi. Kombinace zdravých tuků alias mastných kyselin spolu s draslíkem, bílkovinami a vitaminem E posilují srdce. Průchodnost tepen čistí kyselina listová v nich obsažená tím, že zde zabraňuje usazování mastného povlaku. Díky draslíku a sodíku mandle upravují krevní tlak.

Čistí pleť, zvláčňují pokožku a sjednocují barvu

Mandle jsou nejlépe dostupným zdrojem vitaminu E vůbec. Tento vitamín chrání buňky před poškozením a mimo jiné výrazně prospívá vzhledu naší pokožky, sjednocuje její odstín, hydratuje a zjemňuje ji na dotek. Kromě toho také podporuje hojení, a navíc krásně voní, proto jsou velmi oblíbenou součástí mýdel, krémů a masážních olejů. Působí také protizánětlivě – antisepticky.

Zlepšují obranyschopnost organismu

Mandle všestranné posilují imunitu. Je to opět vitamín E, který vytváří štít proti všem chronicky nebezpečným onemocněním. Semena plodů mandloně zároveň dodávají tělu potřebnou energii, zmírňují stres a zrychlují metabolismus.

K dalším benefitům konzumace mandlí patř zvýšený obsah vlákniny. Tělo se díky ní lépe zbavuje nežádoucích látek. A protože patří do skupiny bezlepkových potravin, mohou je konzumovat i osoby s alergií na lepek. Mimo jiné pomáhají i s pálením žáhy.

Chrání před cukrovkou a pomáhají diabetikům

Mandle obsahují značné procento bílkovin, vlákniny a zdravých tuků, ale naopak málo cukru. Proto velmi dobře fungují jako prevence před cukrovkou, ale jsou vhodné i pro samotné diabetiky. Spolehlivě udržují množství cukru ve správné hladině a jsou také významným zdrojem hořčíku, který zabraňuje křečím svalů (ty mohou postihnout nejen diabetiky).

Usnadní vám práci s hubnutím

Mandle a hubnutí? Ano, právě díky tomu si je zamilovaly ženy. Jak už jsme zmínili, mandle obsahují pouze malé množství cukru v poměru ke všem zdravím látkám, které tělu dodají. Díky vysokému podílu tuku velmi rychle vyvolávají pocit sytosti a pomáhají předejít jojo efektu.

Při pravidelném přísunu mandlí – alespoň dvakrát týdně – zůstanete na své váze. Jen myslete na množství a dodržujte cca 10 kusů denně jako maximum. Když je vhodně zkombinujete se snídaní nebo některou se svačin, pochutnáte si, dodáte energii a ještě podpoříte spalování. Byli byste sami proti sobě, kdybyste si takovou pochoutku nedopřávali pravidelně!

  • 52 260 

    Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné rostoucí převážně v subtropech, a to v Kalifornii (70% světové výroby), Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, Španělsku a na Balkáně.

  • 53 267 

    Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné rostoucí převážně v subtropech, a to v Kalifornii (70% světové výroby), Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, Španělsku a na Balkáně.

  • 65 328 

    Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné rostoucí převážně v subtropech, a to v Kalifornii (70% světové výroby), Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, Španělsku a na Balkáně.

Mandle jako alergen

Nepříjemnou komplikací při konzumaci mandlí může být alergie. Nejčastěji za ni může kyselina fytová, která chrání toto semeno před poškozením během růstu. Zbavit se jí můžeme tepelnou úpravou mandlí nebo namočením mandlí – nejlépe ve slaném roztoku na 10 hodin. Pomůže i čistá voda.

Pozor na plísně

Mandle stejně jako mnohá další semena a oříšky, jimiž si obohacujeme stravu, jsou náchylné na plísně a žluknutí. Pokud tedy je mandle vyschlá, pokroucená s neobvyklou změnou barvy nebo přímo potažená šedočernými vlákny plísně, určitě ji nejezte.

Proč mandle před konzumací namočit ve vodě?

Chcete-li pozitivní efekt konzumace mandlí znásobit, nezapomeňte je před konzumací namočit. Ačkoliv někteří milovníci semen preferují syrovost a křupavost, namočením pomůžete organismu k efektivnějšímu strávení. A nejen to:

Po namočení z mandlí snadno odmočíte hnědou slupku – kúru obsahující tanin, který inhibuje živiny (což nechcete).

S namočenými mandlemi se organismus vypořádá mnohem rychleji. Dík patří enzymu zvanému „lipáza“, který trávení katalyzuje a napomáhá vstřebávání tuku.

Když mandle namočíte a učiníte je lehce stravitelnými, dosáhnete toho, že organismu poskytnete spoustu energie a současně usměrníte nadměrnou chuť k jídlu. V rámci diety tuto vlastnost rozhodně oceníte.

S ohledem na zvyšující se počet nemocných kardiovaskulárními chorobami je vhodné začlenit do jídelníčku co nejvíce potravin, které mohou pozitivně ovlivnit stav špatného cholesterolu. Nemočené mandle fungují jako prostředek ke snížení hladiny zdraví nebezpečného lipoproteinu o nízké hustotě, a naopak zvyšují jeho podíl v hustší formě.

Namočená semena jsou skvělým zdrojem antioxidantů a vitaminu E. Obojí chrání pleť před volnými radikály a působí jako anti-aging prostředek. Ženy, které si mandle dopřávají pravidelně, zaznamenaly viditelné změny na pokožce. Je prozářenější a stárne pomaleji.

Když mandle namočíte, získáte účinnou prevenci před rakovinou. V namočených mandlích je obsažen vitamín B17, který prokazatelně brání rozšiřování nádoru.

Mandle vs ostatní ořechy

Pokud srovnáme mandle s ostatními ořechy (byť mezi ně mandle nepatří), dojdeme k zajímavým výsledkům. V jedné porci o hmotnosti 28 g je obsaženo 13,8 g tuku, 6 g sacharidů a cca 3,5 g vlákniny. Energetická hodnota jedné porce je 161 kalorií.

S ohledem na výše uvedené jsou mandle hned za kešu (155 kalorií, 12 g tuku, 9 g sacharidů, 5 g bílkovin, 1 g vlákniny) a naopak před arašídy (168 kalorií, 15 g tuku, 4 g sacharidů, 8 g bílkovin,

2,6 g vlákniny), lískovými ořechy (176 kalorií, 17 g tuku, 5 g sacharidů, 4 g bílkovin, 3 g vlákniny) i vlašskými ořechy (183 kalorií, 18 g tuku, 5 g sacharidů, 4 g bílkovin, 2 g vlákniny).

Základní typy mandlí

Není mandle jako mandle aneb v praxi se na základě pěti klasifikací (tvar, veliost…) rozlišují tři hlavní skupiny: Mission, Kalifornie a Nonpareil. Čím se vyznačují?

Mandle Mission jsou charakteristické tvrdou skořápku a menšími, ale zato širokými jádry. Oproti Nonpareil mají tmavší a vrásčitější „kůži“, díky které jsou slanější a chutnější.

Mandle Nonpareil mají tenkou vnější skořápku a hladké jádro, které se snadno zpracovává. Jsou bledé a bez kůže (odstraňuje se). Tato odrůda tvoří zhruba třetinu produkce z Kalifornie, odkud pochází 80 % světové produkce.

Mandle Kalifornia (California) označují více odrůd, jejich využití je především průmyslového charakteru. Mají různou barvu kůže a mohou se výrazně lišit povrchovými vlastnostmi (např. tvrdost skořápky). Jde o velmi variabilní klasifikaci, co ji předurčuje k širokospektrálnímu využití.

Které kombinace skvěle se skvěle doplňují?

Mandle a máslo

Buď si toto skvělé spojení můžete koupit jako hotovou pomazánku nebo je můžete přidat např. ke krupicové kaši s máslem a obohatit jimi jídlo po stránce chuti i estetiky.

Mandle a maso

Mandle jsou vynikající ingrediencí, kterou se dá vylepšit přírodně připravené maso různých druhů. Na sucho opraženými mandlemi posypaný přírodní kuřecí plátek nebo či losos obalený v mandlové krustě, je lahůdka.

Mandle a mléko

Není jednodušší způsob, jak pozvednout snídani, než pouhým přidáním drcených mandlí do smoothie. Celé pak můžete např. přidat do müsli s mlékem.

Mandle a ovoce

Není lepšího spojení než mandle s hruškami nebo jablky. Zde se chutě doplňují dokonale, a to bez nadsázky. Nejvíce je oceníte v hruškové bublanině, kterou před pečením zasypete cca 100 g spařených mandlí a dáte péct. Jsou i samozřejmě i dietnější varianty, kam tuto kombinaci použít, třeba v ovocném salátu.

Resumé? Mandle jsou perfektně chutnají, ještě lépe voní a jejich použití je vskutku všestranné. Mějte jich proto vždy pár po ruce, když dostanete chuť na něco zdravého a přitom delikátního. Tato odměna je bez výčitek.

Co obsahuje 100 g mandlí?

Energetická hodnota 100 g mandlí

Energetická hodnota2,423 kJ (579 kcal)
Sacharidy 21.6 g
škrob0.7 g
cukry4.4 g
laktóza0.00 g
vláknina12.5 g
Tuky 49.9 g
nasycené3.8 g
mononenasycené31.6 g
polynenasycené12.3 g
Bílkoviny 21.2 g
tryptofan0.214 g
threonin0.598 g
isoleucin0.702 g
leucin1.488 g
lysin0.580 g
methionin0.151 g
cystin0.189 g
fenylalanin1.120 g
tyrosin0.452 g
valin0.817 g
arginin2.446 g
histidin0.557 g
alanin1.027 g
kys. aspargová2.991 g
kys. glutamová6.810 g
glycin1.469 g
prolin1.032 g
serin0.948 g

Vitamíny obsažené ve 100 g mandlí

Vitamínymnožstvídenní dávka (v %)
beta-karoten1 μg0%
lutein zeaxantin1 μg
thiamin (B1)0.211 mg18%
riboflavin (B2)1.014 mg85%
niacin (B3)3.385 mg23%
kys. pantothenová (B5)0.469 mg9%
vitamin B60.143 mg11%
foláty50 μg13%
cholin52.1 mg11%
vitamin C0 mg0%
vitamin D0 μg0%
vitamin E25.6 m171%
vitamin K0.0 μg0%

Minerály obsažené ve 100 g mandlí

Minerálymnožstvídenní dávka (v %)
vápník264 mg26%
měď0.99 mg50%
železo3.72 mg29%
magnézium268 mg75%
mangan2.285 mg109%
fosfor484 mg69%
draslík705 mg15%
selen2.5 μg4%
sodík1 mg0%
zinek3.08 mg32%
  • 52 260 

    Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné rostoucí převážně v subtropech, a to v Kalifornii (70% světové výroby), Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, Španělsku a na Balkáně.

  • 53 267 

    Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné rostoucí převážně v subtropech, a to v Kalifornii (70% světové výroby), Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, Španělsku a na Balkáně.

  • 65 328 

    Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné rostoucí převážně v subtropech, a to v Kalifornii (70% světové výroby), Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, Španělsku a na Balkáně.

Published by

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *