Košík je prázdný.
Máte chuť na sladké? Pak vyzkoušejte tyhle skvělé sušenky s makadamovými ořechy a bílou čokoládou. A že jsou tyhle sušenky opravdu luxusní dobrota, se přesvědčíte během chvilky, protože jsou nejen snadné a dobré, ale také rychle hotové.
Předehřejeme si troubu na 170°C. Smícháme mouku, kypřící prášek, sůl a cukr. V míse vedle rozšleháme vejce, žloutek a přimícháme vanilkový extrakt. Vmícháme rozpuštěné máslo a pečlivě zamícháme.
Tekutou směs přimícháme do suché a pečlivě zamícháme. Pokud máte robota s nástavcem na míchání těsta, teď se výborně hodí. Nasekáme si makadamové ořechy a bílou čokoládu a vmícháme do těsta.
Plech vyložíme pečícím papírem. Z těsta koulíme kuličky. V dostatečném rozestupu pokládáme kuličky na plech. Během pečení se kuličky roztečou do tvaru sušenek. Pečeme, dokud nezačnou okraje sušenek hnědnout, trvá to asi deset minut.
Opatrně vyndáme sušenky z trouby a necháme je vychladnout.
200 g bílá čokoláda
250 g polohrubá mouka
1 celé vejce
1 žloutek
špetka soli
½ sáčku kypřícího prášku
170 g másla
320 g moučkového cukru
pár kapek vanilkového extraktu
150 g makadamové ořechy
Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné rostoucí převážně v subtropech, a to v Kalifornii (70% světové výroby), Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, Španělsku a na Balkáně.
Lísková jádra natural původně rostly v Asii, odkud se rozšířily do Evropy. Nejlépe se jim daří v Turecku, kde se produkuje velmi kvalitní odrůdy a ročně se tak dodá na trhy celého světa téměř 500 000 tun oříšků.
Jádra pistácií vyloupaná surová jsou výborným zdrojem bílkovin, proteinů, sacharidů, uhlohydrátů, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa. Doporučuje se konzumace v kombinaci s ovocem a zeleninou bohatou na vitamín C, který zvyšuje absorpci železa ve střevech.
Meruňky mají lahodné a delikátní plody, známé od starověku. Neobsahují žádný tuk, sodík a cholesterol, ale obsahují velké množství draselných solí, hořčík, draslík, železo, fosfor, vápník a minerály.
Višně na sebe dokážou vázat škodlivé látky, které se tak mohou z těla vyloučit. Pomáhají čistit krev, játra a ledviny. Jsou jedním z nejúčinnějších prostředků na léčbu dny. Plody, višňová šťáva i sirup také usnadňují vykašlávání a používají se při zánětech horních cest dýchacích. Jako lék na bronchitidu se odpradávna vaří dokonce čaj z višňových stopek. Usušené stonky se zalijí šálkem vroucí vody a nechají 5 minut louhovat. Odvar se pak scedí a pije dvakrát denně. Stonky se dají využít i proti průjmům, při chronických a akutních problémech s močovými cestami a při léčení místních otoků.
Třešně a višně jsou obzvláště přínosné pro lidské zdraví. Třešně mají blahodárný vliv pro lidský organismus, jelikož pomáhají čistit krev, játra a ledviny.
Napsat komentář