×
730 700 040
Po - Pá: 09:00 - 17:00

Koláč s vlašskými ořechy a karamelem

Vlašské ořechy jsou známé svým pozitivním vlivem na lidský mozek. Dobře se to pamatuje, protože i jako mozek vypadají! Vyzkoušejte s nimi tento báječný ořechový koláč s karamelem.

Postup přípravy koláče s vlašskými ořechy a karamelem

1

Předehřejeme troubu na 190°C. a kulatou formu se zvlněným okrajem vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.

2

Na těsto smícháme mouku, cukr a máslo, přidáme špetku soli a rozšlehané vajíčko. Vypracujeme hladké těsto a zabalíme ho do potravinové fólie. Následně jej uložíme na půl hodiny do lednice.

3

V silnostěnné pánvi si rozpustíme cukr. Pravidelně mícháme. Cukr začne karamelizovat, mícháme jej dokud se nerozpustí v krásně tekutý karamel. S karamelem pracujeme velmi opatrně, protože horký může být v kontaktu s kůží nebezpečný.

4

Karamel sejmeme z vařiče, vyndáme těsto z lednice a rozválíme ho na plát. Vyložíme s ním pečlivě formu, přebytky odřežeme. Těsto ve formě vidličkou párkrát propíchneme. Těsto dáme péct na 15 minut.

5

Mezitím do karamelu vmícháme máslo, a když se rozpustí, tak i smetanu ke šlehání. Směs začneme zlehka zahřívat a mícháme, dokud nám mírně nezhoustne. Odstavíme ze zdroje tepla a vmícháme do karamelu ořechy.

6

Směs vlijeme rovnoměrně do formy na těsto a dáme zpět do trouby péct ještě na 10 minut. Ke konci této doby bude karamelová náplň lehce bublat. Koláč vyndáme z trouby a necháme jej  na kuchyňské lince přes noc vychladnoutKe koláči se skvěle hodí kopeček vanilkové zmrzliny.

Ingredience

Na těsto

  • 150 g hladké mouky + na vysypání formy
  • 50 g třtinového cukru
  • špetku soli
  • 100 g másla (na menší kousky)
  • 1 vejce

Na karamelovo– ořechovou vrstvu

  • 200 g cukr krupice
  • 100 g máslo (na menší kousky)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • přibližně 300 g vlašských ořechů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *