Koláč s vlašskými ořechy a karamelem

Koláč s vlašskými ořechy a karamelem

Postup přípravy koláče s vlašskými ořechy a karamelem

Vlašské ořechy jsou známé svým pozitivním vlivem na lidský mozek. Dobře se to pamatuje, protože i jako mozek vypadají! Vyzkoušejte s nimi tento báječný ořechový koláč s karamelem.

1

Předehřejeme troubu na 190°C. a kulatou formu se zvlněným okrajem vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.

2

Na těsto smícháme mouku, cukr a máslo, přidáme špetku soli a rozšlehané vajíčko. Vypracujeme hladké těsto a zabalíme ho do potravinové fólie. Následně jej uložíme na půl hodiny do lednice.

3

V silnostěnné pánvi si rozpustíme cukr. Pravidelně mícháme. Cukr začne karamelizovat, mícháme jej dokud se nerozpustí v krásně tekutý karamel. S karamelem pracujeme velmi opatrně, protože horký může být v kontaktu s kůží nebezpečný.

4

Karamel sejmeme z vařiče, vyndáme těsto z lednice a rozválíme ho na plát. Vyložíme s ním pečlivě formu, přebytky odřežeme. Těsto ve formě vidličkou párkrát propíchneme. Těsto dáme péct na 15 minut.

5

Mezitím do karamelu vmícháme máslo, a když se rozpustí, tak i smetanu ke šlehání. Směs začneme zlehka zahřívat a mícháme, dokud nám mírně nezhoustne. Odstavíme ze zdroje tepla a vmícháme do karamelu ořechy.

6

Směs vlijeme rovnoměrně do formy na těsto a dáme zpět do trouby péct ještě na 10 minut. Ke konci této doby bude karamelová náplň lehce bublat. Koláč vyndáme z trouby a necháme jej  na kuchyňské lince přes noc vychladnoutKe koláči se skvěle hodí kopeček vanilkové zmrzliny.

Ingredience

Na těsto

  • 150 g hladké mouky + na vysypání formy
  • 50 g třtinového cukru
  • špetku soli
  • 100 g másla (na menší kousky)
  • 1 vejce

Na karamelovo – ořechovou vrstvu

  • 200 g cukr krupice
  • 100 g máslo (na menší kousky)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • přibližně 300 g vlašských ořechů
  • 53 267 

    Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné rostoucí převážně v subtropech, a to v Kalifornii (70% světové výroby), Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, Španělsku a na Balkáně.

  • 68 342 

    Lísková jádra natural původně rostly v Asii, odkud se rozšířily do Evropy. Nejlépe se jim daří v Turecku, kde se produkuje velmi kvalitní odrůdy a ročně se tak dodá na trhy celého světa téměř 500 000 tun oříšků.

  • 148 3720 

    Jádra pistácií vyloupaná surová jsou výborným zdrojem bílkovin, proteinů, sacharidů, uhlohydrátů, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa. Doporučuje se konzumace v kombinaci s ovocem a zeleninou bohatou na vitamín C, který zvyšuje absorpci železa ve střevech.

  • 17 86 

    Meruňky mají lahodné a delikátní plody, známé od starověku. Neobsahují žádný tuk, sodík a cholesterol, ale obsahují velké množství draselných solí, hořčík, draslík, železo, fosfor, vápník a minerály.

  • 83 417 

    Višně na sebe dokážou vázat škodlivé látky, které se tak mohou z těla vyloučit. Pomáhají čistit krev, játra a ledviny. Jsou jedním z nejúčinnějších prostředků na léčbu dny. Plody, višňová šťáva i sirup také usnadňují vykašlávání a používají se při zánětech horních cest dýchacích. Jako lék na bronchitidu se odpradávna vaří dokonce čaj z višňových stopek. Usušené stonky se zalijí šálkem vroucí vody a nechají 5 minut louhovat. Odvar se pak scedí a pije dvakrát denně. Stonky se dají využít i proti průjmům, při chronických a akutních problémech s močovými cestami a při léčení místních otoků.

  • 38 192 

    Třešně a višně jsou obzvláště přínosné pro lidské zdraví. Třešně mají blahodárný vliv pro lidský organismus, jelikož pomáhají čistit krev, játra a ledviny.

Published by

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *