Koule svatého Mikuláše

Koule svatého Mikuláše

Koule sv. Mikuláše je oblíbené nepečené cukroví, které si můžete bez výčitek dopřát již k 6. prosinci a servírovat dětem namísto sladkostí ze supermarketu. Garantujeme vám, že budou prosit, abyste připravili další várku.

Postup přípravy koulí svatého Mikuláše

1

Moučkový cukr nasypeme na pánev a zalijeme ho vařící vodou. Přidáme k němu čokoládu rozporcovanou na menší kousky a změklý tuk. Zahříváme tak dlouho, než se ingredience rozpustí a vytvoří stejnorodou směs.

2

Poté přilijeme kondenzované mléko a velmi pomalu, za stálého míchání, přivedeme k varu. V momentě, kdy směs zhoustne, odstavíme pánev z plotny.

3

Jakmile hmota dostatečně ochladne, vsypeme do ní namleté oříšky a vypracujeme z ní kuličky – ideálně o velikosti vlašského ořechu. Ty necháme dochladit a nakonec polijeme čokoládou a zasypeme oříšky či kokosem.

Ingredience

  • 100 g bílé čokolády
  • 150 g mletých lískových oříšků – koupit lískovou moučku
  • 500 g moučkového cukru
  • 20 g 100% tuku
  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  • 5 lžic vařící vody
  • pomleté lískové ořechy (na obalení) – koupit lískové ořechy
  • čokoládová poleva (na potření)
  • 53 267 

    Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné rostoucí převážně v subtropech, a to v Kalifornii (70% světové výroby), Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, Španělsku a na Balkáně.

  • 68 342 

    Lísková jádra natural původně rostly v Asii, odkud se rozšířily do Evropy. Nejlépe se jim daří v Turecku, kde se produkuje velmi kvalitní odrůdy a ročně se tak dodá na trhy celého světa téměř 500 000 tun oříšků.

  • 148 3720 

    Jádra pistácií vyloupaná surová jsou výborným zdrojem bílkovin, proteinů, sacharidů, uhlohydrátů, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa. Doporučuje se konzumace v kombinaci s ovocem a zeleninou bohatou na vitamín C, který zvyšuje absorpci železa ve střevech.

  • 17 86 

    Meruňky mají lahodné a delikátní plody, známé od starověku. Neobsahují žádný tuk, sodík a cholesterol, ale obsahují velké množství draselných solí, hořčík, draslík, železo, fosfor, vápník a minerály.

  • 83 417 

    Višně na sebe dokážou vázat škodlivé látky, které se tak mohou z těla vyloučit. Pomáhají čistit krev, játra a ledviny. Jsou jedním z nejúčinnějších prostředků na léčbu dny. Plody, višňová šťáva i sirup také usnadňují vykašlávání a používají se při zánětech horních cest dýchacích. Jako lék na bronchitidu se odpradávna vaří dokonce čaj z višňových stopek. Usušené stonky se zalijí šálkem vroucí vody a nechají 5 minut louhovat. Odvar se pak scedí a pije dvakrát denně. Stonky se dají využít i proti průjmům, při chronických a akutních problémech s močovými cestami a při léčení místních otoků.

  • 38 192 

    Třešně a višně jsou obzvláště přínosné pro lidské zdraví. Třešně mají blahodárný vliv pro lidský organismus, jelikož pomáhají čistit krev, játra a ledviny.

Published by

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *