V košíku bohužel zatím nic není.
Koláč s vlašskými ořechy a karamelem
Vlašské ořechy jsou známé svým pozitivním vlivem na lidský mozek. Dobře se to pamatuje, protože i jako mozek vypadají! Vyzkoušejte s nimi tento báječný ořechový koláč s karamelem.
Postup přípravy koláče s vlašskými ořechy a karamelem
Předehřejeme troubu na 190°C. a kulatou formu se zvlněným okrajem vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.
Na těsto smícháme mouku, cukr a máslo, přidáme špetku soli a rozšlehané vajíčko. Vypracujeme hladké těsto a zabalíme ho do potravinové fólie. Následně jej uložíme na půl hodiny do lednice.
V silnostěnné pánvi si rozpustíme cukr. Pravidelně mícháme. Cukr začne karamelizovat, mícháme jej dokud se nerozpustí v krásně tekutý karamel. S karamelem pracujeme velmi opatrně, protože horký může být v kontaktu s kůží nebezpečný.
Karamel sejmeme z vařiče, vyndáme těsto z lednice a rozválíme ho na plát. Vyložíme s ním pečlivě formu, přebytky odřežeme. Těsto ve formě vidličkou párkrát propíchneme. Těsto dáme péct na 15 minut.
Mezitím do karamelu vmícháme máslo, a když se rozpustí, tak i smetanu ke šlehání. Směs začneme zlehka zahřívat a mícháme, dokud nám mírně nezhoustne. Odstavíme ze zdroje tepla a vmícháme do karamelu ořechy.
Směs vlijeme rovnoměrně do formy na těsto a dáme zpět do trouby péct ještě na 10 minut. Ke konci této doby bude karamelová náplň lehce bublat. Koláč vyndáme z trouby a necháme jej na kuchyňské lince přes noc vychladnout. Ke koláči se skvěle hodí kopeček vanilkové zmrzliny.
Ingredience
Na těsto
- 150 g hladké mouky + na vysypání formy
- 50 g třtinového cukru
- špetku soli
- 100 g másla (na menší kousky)
- 1 vejce
Na karamelovo– ořechovou vrstvu
- 200 g cukr krupice
- 100 g máslo (na menší kousky)
- 200 ml smetany ke šlehání
- přibližně 300 g vlašských ořechů