×
730 700 040
Po - Pá: 09:00 - 17:00

Koláč s vlašskými ořechy a karamelem

[vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=“recipe-header“]

Postup přípravy koláče s vlašskými ořechy a karamelem

[/vc_column_text][vc_column_text]Vlašské ořechy jsou známé svým pozitivním vlivem na lidský mozek. Dobře se to pamatuje, protože i jako mozek vypadají! Vyzkoušejte s nimi tento báječný ořechový koláč s karamelem.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=“recipe-row“][vc_column width=“1/4″][vc_column_text]

1

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=“3/4″][vc_column_text]Předehřejeme troubu na 190°C. a kulatou formu se zvlněným okrajem vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=“recipe-row“][vc_column width=“1/4″][vc_column_text]

2

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=“3/4″][vc_column_text]Na těsto smícháme mouku, cukr a máslo, přidáme špetku soli a rozšlehané vajíčko. Vypracujeme hladké těsto a zabalíme ho do potravinové fólie. Následně jej uložíme na půl hodiny do lednice.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=“recipe-row“][vc_column width=“1/4″][vc_column_text]

3

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=“3/4″][vc_column_text]V silnostěnné pánvi si rozpustíme cukr. Pravidelně mícháme. Cukr začne karamelizovat, mícháme jej dokud se nerozpustí v krásně tekutý karamel. S karamelem pracujeme velmi opatrně, protože horký může být v kontaktu s kůží nebezpečný.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=“recipe-row“][vc_column width=“1/4″][vc_column_text]

4

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=“3/4″][vc_column_text]Karamel sejmeme z vařiče, vyndáme těsto z lednice a rozválíme ho na plát. Vyložíme s ním pečlivě formu, přebytky odřežeme. Těsto ve formě vidličkou párkrát propíchneme. Těsto dáme péct na 15 minut.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=“recipe-row“][vc_column width=“1/4″][vc_column_text]

5

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=“3/4″][vc_column_text]Mezitím do karamelu vmícháme máslo, a když se rozpustí, tak i smetanu ke šlehání. Směs začneme zlehka zahřívat a mícháme, dokud nám mírně nezhoustne. Odstavíme ze zdroje tepla a vmícháme do karamelu ořechy.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=“recipe-row“][vc_column width=“1/4″][vc_column_text]

6

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=“3/4″][vc_column_text]Směs vlijeme rovnoměrně do formy na těsto a dáme zpět do trouby péct ještě na 10 minut. Ke konci této doby bude karamelová náplň lehce bublat. Koláč vyndáme z trouby a necháme jej  na kuchyňské lince přes noc vychladnoutKe koláči se skvěle hodí kopeček vanilkové zmrzliny.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=“recipe-header“]

Ingredience

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/2″][vc_column_text]

Na těsto

[/vc_column_text][vc_column_text]

  • 150 g hladké mouky + na vysypání formy
  • 50 g třtinového cukru
  • špetku soli
  • 100 g másla (na menší kousky)
  • 1 vejce

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=“1/2″][vc_column_text]

Na karamelovo – ořechovou vrstvu

[/vc_column_text][vc_column_text]

  • 200 g cukr krupice
  • 100 g máslo (na menší kousky)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • přibližně 300 g vlašských ořechů

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=“image_grid“ images=“4567,4568,4569,4570,4571,4572,4573,4574,4575,4576,4577″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/3″]

[/vc_column][vc_column width=“1/3″]
[/vc_column][vc_column width=“1/3″]
[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/3″]
[/vc_column][vc_column width=“1/3″]
[/vc_column][vc_column width=“1/3″]
[/vc_column][/vc_row]