V košíku bohužel zatím nic není.
GRIZLY Lněné semínko hnědé 1000 g
59 Kč
Popis
GRIZLY Lněné semínko hnědé 1000 g
Semínka patří k opravdovým výživovým pokladům. Konzumujeme je nejlépe v syrovém stavu, kdy jsou nutričně nejhodnotnější. Len hnědý se vyznačuje typicky oříškovou chutí, zlatý len je chuťově jemnější. Oba druhy mají téměř totožné výživové složky, liší se pouze barvou semene.
Z pohledu výživové hodnoty jsou lněná semínka tzv. superpotravinou. Vyznačují se vysokým obsahem vitamínů B1, B2, B3, B5, B6, vitamínu E. Dále obsahem vápníku, železa, manganu, hořčíku, fosforu, draslíku, selenu a zinku. Lněná semínka obsahují cca 30 % tuků, konkrétně omega 3 mastné kyseliny, které se vyskytují hlavně v rybím tuku, mají příznivý vliv na metabolismus tuků (snižují LDL cholesterol). Vedle prospěšných omega 3 mastných kyselin obsahují lněná semínka také koncentrace fytoestrogenů lignanů, což jsou rostlinné estrogeny, které se v našem organismu chovají podobně jako estrogeny lidské. Konzumaci by se měly vyhnout těhotné a kojící ženy.
Lněná semínka jsou vyhledávaným zdrojem vlákniny a zejména proteinů (cca 20 g/100 g), proto jsou oblíbenou potravinou vegetariánů a veganů. Lněná semínka patří mezi tvrdší semena, která lidský organismus těžko tráví. Lněná semínka je tedy nutné důkladně rozkousat, jinak z nich nedostaneme potřebné výživné látky. Před použitím je mnohdy lepší lněná semínka rozemlít nebo rozdrtit v hmoždíři. Po takovéto úpravě semínka konzujeme nejlépe ihned.
Administrativní zařazení: Olejnatá semena
Složení: Lněné semínko hnědé
Výrobek je vhodný pro přímou konzumaci (doporučujeme ale semínka nejdříve namočit a následně pomlít, aby se z nich podařilo získat co nejvíce živin).
Upozornění: Může obsahovat stopy arašídů, jiných ořechů, sezamu, SO2.
Skladování: Skladujte v suchu a chladu. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Země původu: Česká republika, Rusko, Kazachstán
Balení: Znovuuzavíratelný PP obal.
Lněná semínka jsou ve výživě důležitá především pro jejich značný obsah mastných kyselin. Obzvláště bohaté jsou na tolik zdravé omega-3 mastné kyseliny. Před konzumací je doporučujeme rozemlít, aby tělo dokázalo cenné látky ze semínek plnohodnotně zpracovat.