V košíku bohužel zatím nic není.
GRIZLY Čočka hnědá BIO 500 g
69 Kč
Popis
GRIZLY Čočka hnědá BIO 500 g
Administrativní zařazení: Luštěnina
Složení: Čočka hnědá* 100%
*CZ-BIO-003 produkt ekologického zemědělství
Země původu: Turecko, Kanada
Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě.
Balení: Znovuuzavíratelný PP obal nebo vakuováno v PP obalu (během přepravy může dojít k rozvakuování, které neovlivní kvalitu)
Vlastnosti a výhody: Čočka jedlá je křovinatá jednoletá rostlina z čeledi bobovitých. Pěstuje se v pěti barevných druzích (červená, černá, hnědá, zelená a žlutá) v oblastech Středomoří a Střední Asii. Je bohatá na bílkoviny, které tvoří až 20% nutriční hodnoty. Patří mezi rostliny se zdrojem kvalitních sacharidů, které zasytí na dlouhou dobu. Neobsahuje lepek a je oblíbená i u vegetariánů a veganů. Je také zdrojem minerálů (vápník, fosfor, železo) a vitamíny (A, B, C a E). Kyselina listová a železo obsažené v čočce zabraňují chudokrevnosti. Slupka má hnědou a je velmi vhodná i pro nakličování, zejména v zimních měsících je vděčným zdrojem čerstvých vitaminů a enzymů. Vláknina v ní obsažená pomáhá regulovat funkci střev, a tak je vhodnou prevencí proti zácpě.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Použití: Není potřeba ji před vařením namáčet, stačí pouze propláchnout. Vaří se krátce asi 15 – 20 minut. Hnědá čočka se vařením rozpadá, proto se ideálně hodí do polévek nebo například vegetariánských hamburgerů. Můžete z ní také vytvořit placky, kaši nebo ji smíchat s obilovinami, například s bulgurem nebo quinoou a přidat zeleninu nebo oblíbený sýr. I s obyčejné čočky se totiž dají vytvořit neobyčejné dobrůtky.
Více informací o luštěninách a jejich vlastnostech si můžete přečíst v našem medvědím blogu. Zajímavé recepty a nápady také naleznete v našem magazínu.
Čocka hnědá je luštěnina s vysokým obsahem bílkovin, sacharidů a vitamínů, naopak nízkým obsahem tuků. Jedná se o typický druh čočky nejvíce rozšířený v českých domácnostech. Chuť čočky je zemitá a ořechová. Slupka má hnědou a je velmi vhodná i pro nakličování. Vychutnejte si ji v biokvalitě.