Vlašská moučka

Od: 34 

Quick Overview

Vlašská moučka prospívá funkci srdce a rovnováze nervové soustavy a je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu B6, známého též jako pyridoxin, který se stará o správnou funkci mozku a tvorbu červených krvinek.

Zrušit výběr
Porovnat
Katalogové číslo: - Kategorie: , Štítků: , , , , , , ,

Skladem

Product Description

Vlašský ořech je druh ořechu, plod ořešáku královského, který se skládá z poživatelného jádra obklopeného pevnou dřevnatou skořápkou. Vlašské ořechy rostou na ořešáku přibližně od čtvrtého roku u roubovanců a od 12 let u semenáčů.

Vlašské ořechy jsou velmi starou potravinou, která je nejspíše konzumována již od neolitu, jak dokládají archeologické nálezy z oblasti Périgordu ve Francii.

Obecně se vlašské ořechy rozlišují podle kvality skořápky na papíráky, polopapíráky a kameňáky. Tzv. kameňáky mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se luští. Jsou považovány za křížence s ořešákem královským. Naproti tomu tzv. papíráky jsou poškozovány ptáky a protože mají často nedorostlou nebo děravou skořápku, napadají je při skladování moli.

Vybrané klony se rozmnožují jako kultivary roubováním. Kritérií výběru jsou: chuť jádra, plodnost, kvalita skořápky, poměr váhy skořápky a jádra, doba rašení, vzrůstnost. Způsob roubování se velmi liší od roubování ovocných dřevin. Roubuje se obvykle ve skleníku.

Vlašské ořechy, z jejichž výlisků se vyrábí vlašská moučka, je bohatým zdrojem užitečných zdravě prospěšných tuků, bílkovin a vlákniny. Dále obsahují řadu vitamínů a minerálních látek. Sacharidů obsahují pouze cca 13 %, a to především oligosacharidy a jen malé množství sacharózy, což ocení zejména diabetici.

Obsažené živiny

Vitamín B1, B2, B3 a B6, železo, hořčík, vápník, sodík, fosfor, draslík, měď.

Nutriční hodnoty

Ve 100 gramech: 2954 kJ, tuky 65g z toho nasycené mastné kyseliny: 6g, sacharidy: 14g z toho cukry 1g, vláknina: 7g, bílkoviny: 15g, sůl: 0g.

Doporučená denní dávka

Složení

Jádra vlašských ořechů

Může obsahovat arašídy, skořápkové plody, sezam, oxid siřičitý a ojediněle úlomky skořápek.

Skladování

Vlašskou moučku skladujte při maximální teplotě 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.

Země původu

Slovensko

Další informace

Hmotnost-
Balení

100g, 200g, 500g, 1000g

Druh

Vlašské ořechy

X