Třešně

Třešně

Mnoho z vás si jistě vzpomene na dobu, kdy třešně rostly pomalu na každém rohu a každý rok jsme se těšili nejen na prvomájovou pusu pod rozkvetlou třešní, ale také na to, až je v létě budeme obírat a péct koláče a bublaniny. Třešní bohužel ubývá a jsou dostupné jen po krátkou dobu – to se však netýká těch sušených, který si můžete vychutnávat po celý rok. Sušené třešně jsou ještě sladší než čerstvé, šťavnaté a nenajdete v nich pecky. Navíc jsou skladné a nerozmačkají se – takže se nemusíte bát hodit si je do tašky, až půjdete na celodenní výlet.

Sušené třešně si můžete vychutnávat jen tak. Milovníci sladkostí však určitě ocení i sušené třešně v polevě. Když k nim navíc přisypete ještě pár oříšků, získáte plnohodnotnou svačinku, která vás zasytí a dodá vám energii a spoustu zdravých nutričních látek. Sušenými třešněmi si však můžete také ochutit jogurt, domácí granolu, snídaňovou kaši, smoothie či salát, nebo z nich upéct nějaký chutný moučník.

Účinky třešní na zdraví

Kromě výborné chuti ukrývají třešně i množství zdraví prospěšných látek: vitamin A, B, C, E, P, betakaroten, hořčík, železo, jód, zinek, vápník, fosfor, draslík a křemík. Díky takovému obsahu pomáhají čistit krev, játra a ledviny, pomáhají při problémech se štítnou žlázou a při bolestech páteře. Navíc podporují zdraví kostí, vlasů a zubů a jsou účinnou prevencí proti zánětům, parodontóze i artritidě.

Přestože třešně obsahují celých 14 % sacharidů, z nichž převažuje fruktóza, jsou vhodné i při redukčních dietách. Díky obsaženému pektinu vás navíc rychle zasytí. Díky melatoninu si můžete konzumací sušených třešní zlepšit kvalitu spánku. Antioxidanty, jako vitamin C, E nebo antokyany, které se v třešních nachází, pomáhají z těla odbourávat škodlivé volné radikály, které se do našeho těla dostávají z vnějšího prostředí a způsobují oxidační stres buněk. Antioxidanty tak zpomalují stárnutí a snižují riziko mnoha závažných chorob, například rakoviny.

Zajímavosti o třešních

Stejně jako množství dalšího oblíbeného ovoce, i třešně pocházejí z Malé Asie. A že je tam místní konzumovali už opravdu dávno – v jeskyních byly dokonce nalezené zkamenělé pecky z doby kamenné. Na našem území se třešně pěstují přibližně od 12. století. Věděli jste, že třešní existuje velké množství odrůd? Jednou z těch nejchutnějších je právě česká odrůda, která nese název Tamara.

Na výběru dodavatele našich sušených třešní jsme si dali opravdu záležet, díky čemuž vám můžeme zaručit jejich prémiovou kvalitu a maximální čerstvost. Pro co nejdelší uchování jejich kvality je skladujte na tmavém a chladném místě v uzavíratelné nádobě.