Švestky

Filtr zboží podle velikosti baleníVše1.000 gramů500 gramů200 gramů

Švestky

Sušené švestky patří k nejoblíbenějšímu sušenému ovoci. Tyhle šťavnaté kousky za to vděčí jak své sladkokyselé chuti a rozmanitým možnostem využití v kuchyni, tak svému zdravými látkami nabitému obsahu. Sušené ovoce je navíc opravdu praktické – nerozmačká se v tašce, nezabere moc místa, je lehké a krátkodobě vydrží i v teple, takže ho oceníte i jako svačinu na výlety nebo do práce či školy.

Samozřejmě je můžete mlsat jen tak – rychle vám dodají energii a uspokojí chuť na něco sladkého. Pokud si k nim dáte navíc pár oříšků nebo semínek, dopřejete svému tělu plnohodnotnou svačinku, která zasytí. Sušené švestky však skvěle dochutí a osladí i jogurt, ovesnou kaši, domácí granolu nebo smoothie. Navíc jsou dostupné po celý rok, takže si můžete upéct svůj oblíbený koláč, i když nemáte zrovna po ruce čerstvé. Švestky se navíc skvěle hodí i k různým druhům masa.

Účinky švestek na zdraví

Sušené švestky oceníte nejen díky jejich skvělé chuti, ale mají také množství pozitivních účinků na lidské zdraví. Obsahují vlákninu, jsou velmi dobře známým a účinným přírodním projímadlem. Obsahují vitamin A, B, C, E, H a K, díky kterým prospívají krvetvorbě a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Vápník s draslíkem a bórem zaručují pevnost nehtů, vlasů a kostí, chrání je před odvápněním a zabraňují osteoporóze. Dále švestky obsahují železo, fosfor, beta karoten a mají až 40% obsah přírodního cukru, včetně sorbitolu, přesto však nezpůsobují rychlý nárůst cukru v krvi.

Pokud budete konzumovat tři až pět sušených švestek denně, už za pár dní budete moct pozorovat pozitivní vliv na trávicí soustavu. To ale zdaleka není vše – švestky mají silné detoxikační, antioxidační, antibakteriální a močopudné účinky, posilují srdce i imunitní systém, nervovou soustavu, upravují krevní tlak, pomáhají při revmatismu, cirhóze i dně, podporují růst vlasů a jsou skvělou prevencí rakoviny.

Zajímavosti o švestkách

Původ tohoto ovoce sahá do Malé Asie – na naše území se pak dostaly díky jednomu z našich nejslavnějších panovníků, Karlovi IV. Od té doby je zde pěstujeme a děláme z nich nejen velmi oblíbená povidla, ale dokonce z nich připravujeme pálenku. Aby se v nich probudily důležité enzymy, doporučujeme je před konzumací namočit – rehydratují se.
Dodavatele sušených švestek na našem e-shopu jsme dlouho a pečlivě vybírali, abyste se vždy mohli spolehnout na jejich maximální čerstvost a prémiovou kvalitu. Nejdéle vám vydrží, pokud je uschováte do uzavíratelné nádoby na tmavém a chladném místě.