Mango

Filtr zboží podle velikosti baleníVše1.000 gramů500 gramů200 gramů

Mango

Exotická chuť šťavnatých plátků sušeného manga vás okouzlí. Mají intenzivní aroma a výraznou sladkokyselou chuť, která se perfektně hodí na mlsání. Můžete je však přidat i do moučníků, domácí granoly, jogurtu nebo své snídaňové kaše.

Sušené mango ocení zejména milovníci raw dezertů – plátky manga totiž stačí obalit v čokoládě a posypat kokosem a během chvilky máte připravené vynikající zdravé cukroví. Sušené ovoce je zároveň velmi praktické. Je lehké a v tašce nezabere moc místa, ani se nerozmačká. Navíc k němu stačí přidat pár kousků oříšků nebo semínek a získáte plnohodnotnou svačinku.

Účinky manga na zdraví

Mango je nejen velmi chutné, ale také nabité vitaminy a minerály, díky čemuž má mnoho blahodárných a léčivých účinků. Obsahuje například vitaminy A, E, C, D, E a K, hořčík, sodík, zinek, karoten, mangan, draslík a spoustu vlákniny.

Vitaminy skupiny B, které obsahuje, tedy B1, B2, B6 a niacin, dovedou společně s hořčíkem dobře tlumit stres, zabraňují křečím a podporují činnost nervové soustavy. Vitamin C je v kombinaci s železem vhodný při chudokrevnosti. Vitamin E je antioxidantem důležitým pro krásnou pokožku a navíc zabraňuje oxidačnímu stresu buněk a tedy i stárnutí. Sušené mango mimo to podporuje imunitu, je účinné při šerosleposti a dalších vadách zraku, má léčebné účinky i při nachlazení a zabraňuje rozšíření infekce. Pravidelná konzumace manga je účinnou prevencí rakoviny, zejména prostaty, prsu a tlustého střeva, ale také prevencí osteoporózy, jelikož podporuje vstřebávání vápníku. Další antioxidant obsažený v mangu, vitamin A, je prospěšný pro zdraví cévní soustavy a srdce. Na tomto ovoci je pozoruhodné také to, že po usušení obsahuje ještě více zdraví prospěšných látek, než zcela čerstvé.

Zajímavosti o mangu

Věděli jste, že mango je nejkonzumovanějším ovocem na světě, co se týče počtu kusů? Toto ovoce roste na obrovském stromu – mangovníku indickém. Tomuto stromu sice trvá i 15 let, než začne plodit, pak ale plodí i dalších 300 let. Říká se, že pod mangovníkem měl ve zvyku sedávat a meditovat i samotný Buddha. Jak název stromu napovídá, jeho původem je Indie. Vyhovuje mu subtropické a tropické pásmo a pěstuje se také například v Thajsku, odkud je právě naše sušené mango. Místní farmáři ho sklízí zcela dozrálé, kdy je měkké a šťavnaté, díky čemuž se můžete těšit jak na plnou chuť sušeného manga, tak jeho prémiovou kvalitu a maximální čerstvost. Nejdelší trvanlivosti dosáhnete, pokud jej uschováte do uzavíratelné nádoby na tmavé a chladné místo.