Košík je prázdný.
Borůvky jsou bezesporu jedním z biologicky nejhodnotnějších darů našich lesů, jsou chuťově nezaměnitelným ovocem a navíc tou pravou injekcí omlazující energie.
Datle je druh ovoce, který roste na datlovníku pravém. Jedná se o tmavě hnědé oválné plody dlouhé 3 až 7 cm a široké 2 až 3 cm, které jsou charakteristické nízkým obsahem vody a naopak až ze 70 % tvořeny sacharidy.
Fíky pochází pravděpodobně z Egypta, kde se využívaly již v roce 9200 př.n.l., a velmi dlouho zastávaly funkci důležité součásti obživy. Čerstvé fíky jsou dostupné jen poměrně krátkou dobu v roce.
Jablka patří mezi plod jabloně. Patří mezi nejběžnější druhy ovoce nejen ve střední Evropě. Jde o malvici, podobně jako u plodu hrušně hrušky.
Sušené brusinky jsou nejen velmi chutné, ale jsou známé a vyhledávané i pro své blahodárné účinky, kterými působí na celý organismus. Sušené brusinky jsou bohaté na vitamíny, antioxidanty i na vlákninu.
Kustovnice čínská GOJI je již po století neoddělitelnou součástí tradiční čínské medicíny. U nás se drobné plody podobně jako brusinkám začínají prosazovat jako přírodní antioxidant, který vás zbaví nejrůznějších neduhů.
Už slovo mango vyvolává pocit exotiky. Ovoce samotné svou chutí pak naplní veškerá očekávání. Kde se vzal tento tropický poklad, jak je to s jeho vlivem na naše zdraví a zejména jaké recepty k němu sedí nejlépe, se včetně spousty zajímavostí dozvíte níže.
Meruňky mají lahodné a delikátní plody, známé od starověku. Neobsahují žádný tuk, sodík a cholesterol, ale obsahují velké množství draselných solí, hořčík, draslík, železo, fosfor, vápník a minerály.
Papája obecná se od pradávna pěstuje pro své plody, které se konzumují syrové nebo kompotované, připravují se z nich džemy i ovocné nápoje, přidávají se do ovocných salátů, vaří se z nich „zelí“.
Rozinky jsou sušené plody (tzv. bobule) vinné révy. Mohou se jíst syrové, především však se používají při pečení. Rozinky jsou velmi sladké díky velké koncentraci cukrů.
(ilustrační foto)
Rozinky jsou sušené plody (tzv. bobule) vinné révy. Mohou se jíst syrové, především však se používají při pečení. Rozinky jsou velmi sladké díky velké koncentraci cukrů.
Rozinky jsou navzdory vysokému obsahu cukru považovány za dietní stravu, protože pro změnu neobsahují prakticky žádný tuk.
Banány jsou nejen chutné, ale hlavně velmi zdravé. Obsahují celou řadu důležitých živin a pozitivně ovlivňují trávení, zdraví srdce a hubnutí.
Švestky pocházejí z Předního Východu a z jihoevropských zemí. V antické době byly slivoně hojně pěstovány, avšak za léčivý prostředek pro lidské zažívání byly už tehdy považovány jen švestky pravé.
Ananas dokáže podporovat trávení a funguje i jako lék na průjem, ochrana před parazity, odtučňovací kúra i afrodiziakum. Je bohatý na vitamíny i stopové prvky a lze z něj připravit úžasnou domácí kosmetiku.
Třešně a višně jsou obzvláště přínosné pro lidské zdraví. Třešně mají blahodárný vliv pro lidský organismus, jelikož pomáhají čistit krev, játra a ledviny.
Višně na sebe dokážou vázat škodlivé látky, které se tak mohou z těla vyloučit. Pomáhají čistit krev, játra a ledviny. Jsou jedním z nejúčinnějších prostředků na léčbu dny. Plody, višňová šťáva i sirup také usnadňují vykašlávání a používají se při zánětech horních cest dýchacích. Jako lék na bronchitidu se odpradávna vaří dokonce čaj z višňových stopek. Usušené stonky se zalijí šálkem vroucí vody a nechají 5 minut louhovat. Odvar se pak scedí a pije dvakrát denně. Stonky se dají využít i proti průjmům, při chronických a akutních problémech s močovými cestami a při léčení místních otoků.