Pistácie

Pistácie

Díky specifické a naprosto nezaměnitelné chuti stojí pistácie na předních příčkách oblíbenosti ořechů. Loupání těchto drobných zelených oříšků ze skořápek je skvělým relaxem se sladkou odměnou. Na sladké a slané dezerty či na přípravu ořechového másla však oceníte zejména již vyloupané pistácie. Pistácie dodají každému pokrmu šmrnc exotiky, ať už je přidáte do domácí granoly, ovesné kaše nebo je použijete při pečení buchet a cukroví.

Zdraví ukryté v pistáciích

Pistácie mají až čtyřikrát nižší obsah kalorií, než ostatní ořechy. Jsou skvělým pomocníkem při redukčních dietách, mají vysoký podíl bílkovin – až 20 g, které napomáhají růstu svalů, spoustu vlákniny pro zdravé zažívání a poměrně nízký obsah tuků. V pistáciích je obsažený vitamin B, který je důležitý pro silnou imunitu, dále vitaminy A, C, K a E, který společně s dalšími antioxidanty působí proti volným radikálům, které způsobují předčasné stárnutí buněk. Vitamin E také přispívá k tvorbě kolagenu, který je zásadní pro krásnou pleť. Pistácie jsou rovněž bohaté na aminokyseliny, kyselinu listovou, draslík, měď, železo, mangan, fosfor a hořčík. Pravidelná konzumace pistácií je silnou zbraní v boji proti únavě a vysoké hladině LDL cholesterolu. L-arginin, který pistácie obsahují, je účinný v prevenci proti krevním sraženinám, a tedy i infarktu.

Zajímavosti o pistáciích

Málokdo ví, že pistácie jsou extrémně hořlavé, a dokonce se mohou samy vznítit. Proto je doporučujeme skladovat pouze v menším množství na jednom místě. Pistácie rostou na stromech – pistáciovnících – zejména v oblasti Centrální Asie. Nejlépe se jim daří v suchých oblastech, jako jsou pouště, proto se není čemu divit, že největším producentem pistácií na světě je Írán. Dodavatele pečlivě vybíráme, abyste si mohli dopřát čerstvé pistácie prémiové kvality a plné delikátní chuti.