Pekanové ořechy

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy vypadají na první pohled podobně jako vlašské. Jsou o něco tmavší, ale hlavně mají jemnější, karamelovější chuť a měkkou máslovou konzistenci.

Díky tomu, že nejsou nijak nahořklé, se perfektně hodí na pečení, a to do chleba i do sladkých koláčů s javorovým sirupem. Zkuste pár pekanových ořechů přihodit také do domácího müsli, jogurtu, ovocného salátu, ovesné kaše či pomazánky – výsledek vás zcela určitě mile překvapí. Jejich bohatá chuť však skvěle vynikne i v doma připraveném pekanovém máslu, mléku či sýru, které ocení i vegani a osoby s intolerancí na laktózu či lepek.

Proč jíst pekanové ořechy

Pekanové ořechy obsahují mnoho látek prospěšných pro organismus. Obsahují až 70 % tuků, tvoří je však převážně takzvané „zdravé“ tuky – mononenasycené mastné kyseliny, omega 3 a 6. Mimo to jsou pekany bohatým zdrojem vlákniny, provitaminu A, vitaminů B, E a K, kyseliny olejové a listové, manganu, zinku, draslíku a železa. Hořčík v pekanových oříšcích má silné protizánětlivé schopnosti a prospívá nervové soustavě, zatímco fosfor s vápníkem se starají o zdraví kostí a zubů. Beta-karoten, lutein, vitamin E a kyselina ellagová, které zastupují antioxidanty, pomáhají odstraňovat volné radikály, díky čemuž jsou skvělou prevencí rakoviny a zpomalují stárnutí buněk. Pekanové ořechy jsou mocným bojovníkem v prevenci proti žlučovým kamenům a také kardiovaskulárním onemocněním, protože snižují LDL cholesterol. Zároveň díky obsaženým látkám snižují tlak a posilují imunitu.

Kde se pěstují pekanové ořechy

Pekan získal svůj název od indiánů – v překladu to znamená „ořech, který je nutné rozbít kamenem“. Ořechovec pekan, na kterém tyto oříšky rostou, je až 50 metrů vysoký strom. Je tak majestátní, že se stal dokonce národním stromem amerického státu Texas. Pekanů existuje na celém světě bezmála 500 druhů, nejvíce se jim ale daří v údolí řeky Mississippi v Severní Americe. Naše dodavatele pekanových ořechů jsme pečlivě vybírali, abychom vám mohli nabídnout jen čerstvé oříšky delikátní chuti v prémiové kvalitě.