Para ořechy

Filtr zboží podle velikosti baleníVše1.000 gramů500 gramů200 gramů

Para ořechy

Para ořechy patří k největším, ale také nejoblíbenějším druhům ořechů. Vděčí za to své lahodné krémové chuti a exotické vůni. Těchto jihoamerických obrů vám bohatě stačí sníst jen několik, abyste byli sytí a plní energie a doplnili důležité vitaminy a minerály.

Para ořechy se stanou křupavým překvapením v salátu, obohatí domácí müsli či ovesnou kaši a z jablečného kompotu jako mávnutím kouzelného proutku udělají exotickou pochoutku. Pár kousků můžete přihodit do svého smoothie, ale jejich delikátní chuť si nejvíce vychutnáte jen tak při mlsání nebo když je dáte na svačinu v kombinaci se sušeným ovocem. Para ořechy lze také pražit pro zvýraznění jejich chuti a křupavosti, lze je také nakládat nebo z nich připravit chutné bezlepkové a bezlaktózové mléko či máslo.

Para ořechy – zdroj vitaminů, minerálů a antioxidantů

Para ořechy obsahují také vysoký podíl tuků, až 70 %. Většinu však tvoří takzvané zdravé tuky – omega 3 a 6, mononenasycené mastné kyseliny, ale také množství kyseliny olejové a palmitolejové. Vysoký obsah bílkovin – až 15 %, který para ořechy obsahují, je důležitý pro přispění k regeneraci a růstu svalů, vláknina zase pro správnou funkci zažívání. Mezi minerály obsažené v para ořeších patří měď, fosfor, zinek, hořčík, mangan, železo, vápník a sodík. Toto nutričně bohaté složení má za důsledek mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Pomáhají zlepšovat kvalitu pleti a zvyšují její pružnost, kladně působí na tvorbu akné. I přes vysoký obsah tuků však pomáhají také při redukčních dietách.

Zajímavosti o para ořeších

Para ořechy, známé také jako juviové ořechy či brazilské kaštany, jsou semena plodu juvie ztepilé. V tobolce se běžně nachází 10–25 semen, z nichž každé má vlastní, velmi tvrdou skořápku. Juvie ztepilé jsou exotické, vzácné a zranitelné stromy, které dorůstají výšky až 50 metrů. Rostou zpravidla v divoké přírodě – v deštných pralesech Jižní Ameriky, kde jejich plody dodnes sbírají a loupou domorodci, pro které jsou para ořechy hlavním zdrojem energie.

Para ořechy mají tak skvěle vyvážený obsah, že byl jejich gen přidán do geneticky upravené sóji pro zvýšení její nutriční hodnoty. Bohužel na ni mají alergici stejnou reakci jako na samotné ořechy.
Čerstvé para ořechy mají vždy krémově bílou barvu a sladkou chuť – přesně jako ty, které si můžete objednat na našem e-shopu. Pro snadnější trávení a lepší vstřebávání enzymů doporučujeme para ořechy na několik hodin před konzumací namočit do vody.