Makadamové ořechy

Makadamové ořechy

Makadamové oříšky vykouzlí úsměv na tváři i těm nejmlsnějším jazýčkům. Mají totiž lahodnou, jemně nasládlou, smetanovou chuť. Navíc jich stačí sníst jen pár, protože velmi rychle zasytí.

Můžete si je dát jen tak, ale pokud je zkombinujete s ovocem, jejich chuť ještě více vynikne a v okamžiku máte před sebou plnohodnotnou svačinu. Hotovou delikatesu získáte, pokud je přidáte do domácího müsli, jogurtu, ovesné kaše nebo smoothies. Z makadamových ořechů si můžete jednoduše připravit také výtečné máslo či mléko, které ocení i osoby s intolerancí na lepek či laktózu.

Zdraví ukryté v makadamových oříšcích

Přestože jsou makadamové ořechy nejvíce kalorické ze všech ořechů – mají až 3000 kJ na 100 g – a obsahují až 74 % tuků, nemusíte se bát je zařadit do jídelníčku i při redukční dietě. Tyto tuky totiž tvoří z převážné části mononenasycené mastné kyseliny, které pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu, a tím jsou skvělou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním. Kyselina palmitolejová navíc zrychluje metabolismus tuků a snižuje jejich ukládané množství. Makadamové oříšky jsou také bohatým zdrojem bílkovin a esenciálních aminokyselin, které spolupracují na regeneraci a růstu svalové hmoty. Vitamin E, selen a flavonoidy se přeměňují na antioxidanty a následně chrání před škodlivými volnými radikály. Konzumace makadamových ořechů je tedy zároveň skvělou prevencí rakoviny.

Makadamové oříšky obsahují také vitaminy A a B, vysoké množství vlákniny pro zdravé zažívání, ale také vápník, mangan a fosfor, které společně udržují v kondici kosti a zuby. Obsažený hořčík oceníte, pokud chcete pomoct své nervové soustavě. Tyto ořechy jsou také zdrojem draslíku, zinku, železa, díky kterému se přenáší kyslík v těle, a mědi, která vytváří neurotransmitery v mozku.

Jak se pěstují makadamové ořechy

Na celém světě se pěstuje sedm druhů makadamových ořechů – jen dva z nich jsou však jedlé. Jejich původním domovem jsou australské deštné pralesy, dnes se však pěstují také v Jižní Africe, Brazílii a Indonésii. Makadamové oříšky mají velmi tvrdou skořápku – nejtvrdší mezi ořechy. K lahodným oříškům se tak lze dostat jedině s pomocí strojů, nelze je otevřít ručně.
Způsob pěstování je pro lahodnou chuť a maximální kvalitu stěžejní. Makadamové oříšky proto odebíráme jen od ověřených dodavatelů, díky čemuž se můžete spolehnout na jejich čerstvost a prémiovou kvalitu.