Mák

Filtr zboží podle velikosti baleníVše1.000 gramů500 gramů200 gramů

Mák

Příjemná vůně a nasládlá oříšková chuť, to je mák, jak ho všichni známe. Ať už zvolíte semínka máku v celku, mletý mák nebo mák mletý s cukrem, vždy si pochutnáte a doplníte do těla pořádnou dávku vápníku. Modrý mák má o něco menší zrníčka než šedý, jeho chuť je však o poznání výraznější.

U nás v ČR je mák zkrátka doma a v kuchyni ho umíme využít na maximum – nudle s mákem, sladké knedlíky, šulánky, koláče, buchty či housky – jen těžko bychom mák nahradili něčím jiným. Mimo klasických kombinací ho zkuste přidat do svého smoothie, použijte ho při zahušťování nebo z něj připravte domácí zmrzlinu. Jsme si jistí, že si pochutnáte.

Proč zařadit lněná semínka do jídelníčku

Mák má kromě skvělé chuti i skvělé složení. Obsahuje nejvíce vápníku, jaké v přírodě můžete najít, až 1250 mg, což je dokonce 12× více než mléko. V jeho složení dále najdete hořčík, železo, vitamin E, vitaminy skupiny B, draslík a fosfor. Co se týče tuků, obsahuje mák takzvané „zdravé“ mononenasycené mastné kyseliny, omega 3 a omega 6 a kyselinu olejovou. Díky vysokému obsahu vlákniny je také velmi prospěšný při potížích se zažíváním, a navzdory vysokému obsahu tuků i při redukčních dietách – rychle totiž zasytí a utlumí pocit hladu.

Mák je díky složení nabitému zdraví prospěšnými látkami užitečný pro zdraví kostí, zubů, nehtů a vlasů, pomáhá s krvetvorbou, snižuje stres, zlepšuje paměť a je skvělou prevencí srdečních a cévních onemocnění.

Zajímavosti o máku

Krásu červených makových květů a prospěšnost jeho semínek si lidé užívají už více než 6000 let, kdy jej pěstovali v Sumeru. V Evropě se začal pěstovat ve středověku a přímo u nás, v ČR, jeho popularita vzrostla natolik, že je naše země největším producentem máku na světě. Mák, který vám zde nabízíme, pochází od prověřených tuzemských pěstitelů. Vy se tak vždy můžete spolehnout na jeho čerstvost, dokonalou vůni a chuť a prémiovou kvalitu. Mák obsahuje poměrně hodně oleje, proto ho pro prodloužení trvanlivosti skladujte v uzavřené nádobě na temném a chladném místě.