Datle

Datle

Sušené datle jsou super sladké a šťavnaté a k tomu obsahují samé zdravé a prospěšné látky. Někdo je rád mlsá jen tak, někdo je smíchá s oříšky a kromě lahodné kombinace chutí tím získá plnohodnotnou svačinku. Nakrájejte si je do domácí granoly, přihoďte pár kousků do jogurtu nebo si jimi oslaďte svou snídaňovou kaši. Neváhejte je přihodit také do svého smoothie – v tomto případě je nejlepší je předem namočit.

Datle jsou velmi oblíbené zejména při přípravě raw a veganských moučníků, vynikající jsou však také na slano, například v kombinaci se sýry a slaninou. Datle můžete také povařit v mléku – odměnou vám bude zdravý nápoj se silnými účinky na respirační systém.

Účinky datlí na zdraví

Datle jsou známé jako přírodní acylpyrin, mají protizánětlivé, antibakteriální a anestetické účinky. Obsahují 23 aminokyselin – jednou z nich je tryptofan, který se v těle přeměňuje na serotonin a zlepšuje koncentraci. Po datlích se navíc snadno usíná a spánek je kvalitnější. Pravidelná konzumace datlí také účinně posiluje játra a ledviny.
Datle jsou bohatým zdrojem vitaminů, minerálů, vlákniny a tuků. Ze všeho nejvíce však obsahují přírodní cukry – glukózu a fruktózu, a to až celých 70 %. Přesto však mají nízký glykemický index, nezpůsobují tedy nárůst krevního cukru po jídle. Datle jsou významným zdrojem antioxidantů, které zabraňují oxidačnímu stresu buněk a zpomalují stárnutí. Datle obsahují vitaminy A, B, D, E a K, ale také biotin, který je skvělý na pokožku i vlasy, a kyselinu pantotenovou, která pomáhá zlepšit psychickou kondici, soustředění a vitalitu. Z minerálů v datlích najdete železo a hořčík, který jsou důležité pro zdraví pokožky, kostí, tvorbu červených krvinek a správnou funkci nervové soustavy. Dále jsou datle zdrojem draslíku, který pomáhá s okysličením mozku a hraje důležitou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Díky obsažené vláknině mají datle pozitivní účinky i na zažívání.

Zajímavosti o datlích

Věděli jste, že datlí existuje přibližně 200 druhů? Datle mohou být žluté, ale také oranžové, červené i černé. Datle jsou 3–7 cm velké plody datlovníku pravého, jinak známého pod názvem palma datlová. Její původ sahá až do Mezopotámie, kde datle pěstovali místní obyvatelé už před více než 5000 lety a kde jsou známé jako „beduínský chléb“. Dnes se pěstují převážně v Egyptě, Maroku, Tunisu a Íránu, odkud pochází právě naše sušené datle.
Dodavatele našich produktů pečlivě vybíráme, abyste se pokaždé mohli spolehnout na prémiovou kvalitu a naprostou čerstvost. Pro maximální dobu trvanlivosti je vždy skladujte na temném a chladném místě v uzavřené nádobě.