Datle

Zobrazen jediný výsledek

  • Od: 12 

    Datle je druh ovoce, který roste na datlovníku pravém. Jedná se o tmavě hnědé oválné plody dlouhé 3 až 7 cm a široké 2 až 3 cm, které jsou charakteristické nízkým obsahem vody a naopak až ze 70 % tvořeny sacharidy.

Jsou léčitelé, kteří radí před spánkem sníst pět kusů datlí – snadno se po nich usíná, díky množství aminokyseliny tryptofanu, které hojně obsahují. Kdo je psychicky unaven, může svou únavu zahnat pomocí pár datlí. Datle se obvykle označují i jako ovoce studentů, neboť duševně pracující se s nimi dopracují k lepší koncentraci. K plusům patří i fakt, že zmíněné exotické ovoce není kyselinotvorné.

Nabízíme výjimečnou kvalitu, čerstvost, výhodné ceny a velký výběr toho nejlepšího na českém trhu. Vše nakupujeme vždy nejblíže u prověřeného výrobce či pěstitele, díky tomu dohlížíme na skvělou kvalitu a výhodné ceny.

Datle obsahují hodně cukrů a sacharidů (až 70 procent), složených z přírodních cukrů. Vody obsahují málo (30 procent). Kromě toho bílkoviny, tuky a vitamíny – všechny kromě vitamínu E a biotinu. Vzácná v nich je i kyselina pantotenová (B5) – stará se o naši psychickou a fyzickou kondici, dodává tělu energii a vitalitu a také podporuje soustředění.

Ovoce je bohaté na vápník, měď, chlór, železo, draslík a v neposlední řadě i zmiňovanou esenciální aminokyselinu tryptofan. Ta se v mozku mění na nervový hormon serotonin, který zaručuje dlouhý a blahodárný spánek.

Datle se konzumují převážně vysušené, což zlepšuje jejich trvanlivost, čehož bylo hojně dříve využíváno beduíny a karavanami v poušti. V některých kulturách se současně věří, že datle mají afrodiziakální účinky. Zejména v arabských zemích jsou datle součástí každodenní kuchyně, podávají se zpravidla slisované do bochníku tzv adšu a nebo se pečou na másle.

X