Datle sušené bez pecek 200 g

26 

Skladem

Doprava

Zásilkovna 68 Kč

Kurýrem na adresu 92 Kč

Osobně na prodejně zdarma

Dopravy a platby

Máme pro vás i další balení

Kód produktu: EK02S09B

Hmotnost: 200 gramů

Kategorie: Sušené ovoce

Země původu: Írán

Trvanlivost: 2 až 12 měsíců

Datle je druh ovoce, který roste na datlovníku pravém (Phoenix dactylifera). Jedná se o tmavě hnědé oválné plody dlouhé 3 až 7 cm a široké 2 až 3 cm, které jsou charakteristické nízkým obsahem vody a naopak až ze 70 % tvořeny sacharidy.

V subtropických a pouštních oblastech jako je například Severní Afrika a Blízký východ se jedná o jednu ze základních složek zdejší potravy. Mezi největší producenty datlí na světě patří Tunisko, Irák, Egypt, Španělsko a Maroko, pěstují se současně i v Indii, Pákistánu, Kanárských ostrovech a nebo také v Kalifornii, kam byly člověkem po osídlení Ameriky rozšířeny.

Datle obsahují hodně cukru a sacharidu (až 70 procent), složených z přírodních cukrů. Vody obsahují málo (30 procent). Kromě toho bílkoviny, tuky a vitamíny – všechny kromě vitamínu E a biotinu. Vzácná v nich je i kyselina pantotenová (B5).

Ovoce je bohaté na vápník, měď, chlór, železo, draslík a v neposlední řadě i zmiňovanou esenciální aminokyselinu tryptofan.

Sušení je tradiční způsob konzervování ovoce. Sušené ovoce je ovoce, které bylo vysušeno přírodní cestou, nebo za použití stroje (sušičky). Vysušené plody ovoce pak mají výrazně vyšší trvanlivost, což využijeme především v zimních měsících. Stejně jako čerstvé ovoce je i to sušené bohaté na vitamíny a minerály. Sušením pouze přijdeme částečně o vitamín C obsaženým v ovoci. Komerčně sušené ovoce může být ošetřeno oxidem siřičitým, který může vyvolávat astma.

 

 

Nutriční hodnoty

Ve 100 gramech: Energie 1181 kJ ( 282 kcal ), tuky: 0,4g z toho nasycené mastné kyseliny: 0,1g, sacharidy: 75,3g z toho cukry: 64g, vláknina: 8g, bílkoviny: 2,5g, sůl: 0,05g.

Složení produktu

Datle – vypeckované

Živiny

Vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín C, vitamín K, beta-karoten, biotin, kys. Listová, Ca, Cu, I, K, Fe, Mg, Se, Zn, Mn, P, vláknina, sacharidy.

Skladování

Datle skladujte při maximální teplotě 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.