Arašídy

Arašídy

Arašídy jsou skvělým doplňkem jídelníčku – jejich konzumace má na lidský organismus množství pozitivních účinků. Zlepšují činnost mozku a paměť, urychlují regeneraci, podporují růst svalové hmoty, srovnávají hladiny cholesterolu, stabilizují hodnoty krevního cukru a mají dobrý vliv také na stav pokožky a zažívání.

Arašídy – svačinka plná energie i chutné mlsání

Čerstvé arašídy mají jedinečnou a nezaměnitelnou chuť, dodají energii a zasytí na celé dopoledne. Arašídy mají rády děti i dospělí a obzvlášť velké oblibě se těší u sportovců, a to zejména ve formě másla. Loupané pražené arašídy se skvěle hodí do salátů a moučníků, jsou naprosto nenahraditelné v asijské kuchyni a můžete si z nich připravit domácí máslo nebo pastu.

Přírodní arašídy jsou vhodné do slaných i sladkých receptů – pokud však hledáte něco na mlsání k filmu či do práce, nebo jako pohoštění pro návštěvu, doporučujeme zaměřit svou pozornost na jemně solené pražené arašídy, které jsou zdravější alternativou smažených brambůrků.

Jaké živiny obsahují arašídy

Arašídy jsou vysoce energetickou potravinou – pokud sníte 100 g arašídů, dodáte svému tělu přibližně 590 kalorií, a zároveň 26 g bílkovin, 47 g tuků, 16 g sacharidů a 8 g vlákniny. Zajímavou látkou, kterou arašídy obsahují, je resveratrol. Resveratrol je antioxidant, který pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a také rakoviny.

Arašídy obsahují nejvyšší množství vitaminů a minerálů ze všech ořechů. Jsou bohaté na hořčík, draslík, vápník, železo, mangan, měď, fosfor, selen, zinek a v neposlední řadě vitaminy E, A, B a kyselinu listovou.

Jak se pěstují arašídy

Arašídy, často nazývané také buráky, dlouhodobě patři k nejoblíbenějším druhům oříšků. Nutno však dodat, že se ve skutečnosti nejedná o skutečné ořechy, nýbrž o luštěniny. Podzemnice olejná, tedy rostlina, na které arašídy rostou, se pěstuje v subtropických a tropických pásmech. Po opylení se květy sklání a zavrtávají přibližně 5–8 cm do země. Tam arašídy rostou zpravidla po dvou v jednom lusku. Pěstování a šlechtění arašídů započalo již před zhruba 6000 lety v Jižní Americe, odkud se rozšířilo zejména do Indie a Číny.

Arašídy odebíráme od prověřených dodavatelů, kteří díky čemuž se můžete spolehnout na prémiovou kvalitu a přirozenou chuť a vůni. Původ a způsob pěstování má totiž na kvalitu ořechů obrovský vliv.